Apple Final Cut Studio 3.0

Apple Final Cut Studio 3.0

Det er spennende og inspirerende å arbeide i dette videoredigeringsprogrammet på en Mac, når man er vant til Adobes Premiere Pro CS4 på en pc. programmet skaper nemlig raskt en helt ukjent form for trygghet.

18. mai 2010

Det er spennende og inspirerende å arbeide i dette videoredigeringsprogrammet på en Mac, når man er vant til Adobes Premiere Pro CS4 på en pc. programmet skaper nemlig raskt en helt ukjent form for trygghet.

Final Cut Studio er en kongepakke med det beste fra filmskaperverdenen og består av seks programmer. Først og fremst er det Final Cut Pro 7, som brukes til å klippe film med, og som minner litt om Adobes Premiere Pro CS4. Color 1.5 etterjusterer farger, mens Motion 4 brukes til å tilføre forskjellige effekter til videoene. Med Soundtrack Pro 3 kan du i tillegg justere lydsiden, mens Compressor 3.5 gjør om filmen til det ønskede formatet, og DVD Studio Pro 4 brukes til å lage dvd-er med.

Er man vant til å bruke Adobes Premiere Pro, vil man umiddelbart føle seg hjemme i Final Cut Pro. Her er det en tidslinje, en skjerm og vinduer til effekter, filer og klipp. Men i detaljene er programmene likevel så forskjellige at det er nødvendig å åpne den medfølgende og gode manualen, som er på engelsk.

Ingen ventetid

Final Cut Pro krever litt muskler, og på vår MacBook Pro med 4 GB ram og en Intel Core Duoprosessor på 2,53 GHz var det nødvendig å se previews i laveste oppløsning, som for øvrig er ganske glimrende. Deretter foregikk klippingen til gjengjeld lekende lett, uten ventetid.

En av de nye tingene i forhold til den tidligere versjonen er at man kan justere avspillingshastigheten på klippene variabelt med en presisjon ned til hver enkelt frames. Når man er ferdig med å klippe filmen, kan man flytte den over i Color 1.5, der det er utrolig lett å justere farger, lys og kontrast samt å tilføre en rekke filtre som f.eks. Film Grain. Tidslinjen blir automatisk flyttet over i en forenklet versjon. Soundtrack Pro har en brukervennlighet som er helt på topp når lyden skal justeres på plass eller det skal legges til lydeffekter eller fjernes støy.

Effekter, tekster, logoer eller bevegelige elementer legges til i Motion 4. Det er et ganske omfattende program som man lett kan bruke svært mange timer på, men heldigvis er det også en rekke flotte maler her, som med få justeringer kan få et unikt uttrykk du kan putte inn i filmen.

Det er blant annet mulig å legge til livaktige flammer, røyk eller støv til tekster eller andre elementer. Generelt er det ganske greit å hoppe rundt mellom de forskjellige programmene, og for en pc-bruker gir det en ukjent ro til å konsentrere seg om å klippe film i stedet for at leke it-ekspert fordi programmene ikke virker optimalt.

Kanskje du er interessert i...