Cookies- og Brukervilkår

Olympus mju 1020

Et slankt lommekamera med hele 7x optisk zoom, innebygd bildestabilisering og en oppløsning på 10,0 megapiksler virker som oppskriften på det perfekte feriekameraet. Men når skarphet og flotte farger er mangelvarer, er ikke oppgaven løst.

  • 30.06.2008

Toppmodellen 1020 i mju-serien fra Olympus er elegant utformet, og med bare 2,5 centimeters tykkelse og kileformet design, er det enkelt å stikke i lommen. Ergonomien kunne imidlertid vært bedre. Man savner noe på kameraets forside som høyre hånd kan gripe fast i. Dessuten må man passe på at man ikke dekker til blitsen med hånden. De opplyste knappene er til gjengjeld svært praktiske, og zoomknappen er en av klassens mest presise. Olympus sitt menysystem er på norsk, og med en egen knapp er det direkte tilgang til de mest brukte funksjonene som ISO og hvitbalanse. Skjermen er av god kvalitet og er 2,7 tommer stor, og kan for eksempel vise hjelpelinjer og sanntids histogram. Det er imponerende med 7x zoom i et slankt kamera, og objektivet er godt og nærmest fritt for fortegning. Med 260 mm kommer det godt ut i teleområdet, men til gjengjeld er det svakt som vidvinkel med bare 37 mm. Her kan nesten alle andre kameraer på markedet få med mer.

God autofokus

Kameraet har en funksjon der tre bilder i en serie kan smeltes sammen til et panoramabilde. Men sammenføyningen av bildene blir hakkete, og er slett ikke på nivå med den samme funksjonen hos HP eller Kodak. En nyttig Olympus-spesialitet for nybegynneren er Guidefunksjonen. Når man seter programmet til denne funksjonen, spør mju 1020 om hva man vil på skjermen, og sørger for de riktige innstillingene selv. Det er smart når man er nybegynner. mju 1020’s autofokus er velfungerende. Det har også ansiktsgjenkjennelse og en liten skyggejusteringsfunksjon som kan gi _ ere detaljer i skyggene på kontrastfulle motiver. Batterikapasiteten er oppgitt til 260 bilder. Det stemmer i praksis, så holdbarheten er riktig god. Selv med den laveste jpegkomprimeringen blir bildekvaliteten aldri helt overbevisende. Kvaliteten er for så vidt god nok til å gi mange _ ne utskri_ er i størrelsen 13 x 18 cm, men vi savner både den siste skarpheten i detaljene og klarheten i fargene, selv når det er skrudd helt opp for begge deler. Kameraet er klart bedre på pastellnyanser enn til kra_ ige og klare farger. Vi hadde for eksem- pel et par dager med perfekt fotovær og kra_ ig solskinn under anmeldelsen av mju 1020, men bildekvaliteten nådde dessverre aldri helt opp. Fargene i alle bildene våre ble bare for tamme, på tross av det optimale lyset.

Effektiv Auto ISO

Korn er _ nt under kontrol ved lav ISO, men er synlige fra ISO 400 og markante på ISO 1600. Vi har tidligere kritisert Olympus for at Auto ISOen deres ikke fungerer optimalt. Det er nå rettet. Kameraet setter nå opp ISO, slik at man sjelden kommer under 1/30 sekund på vidvinkel og under 1/200 sekund på tele. Kameraet kunne godt prioritert en kortere lukkertid for å fryse eventuelle bevegelser i motivet, slik at man unngikk uskarpe bilder. mju 1020 har imidlertid bildestabilisering innebygd i bildebrikken. Den fungerer godt, og det var sjelden vi _ kk bilder med bevegelsesuskarphet.

Bildekvalitet: Bildekvaliteten halter litt for mye for et kamera i denne prisklassen.


Blender: F3.5-10.0
ISO: 80-1600
Optisk zoom: 7x (37-260 mm)
Raw: Nei
Mulighet for ekstern blits: Nei
Minne: xD-kort
Batteri: Litiumion
Oopgitt batterikapasitet: 260 bilder
Dimensjoner: 9,9 x 5,6 x 2,5 cm
Vekt: 135 gram
Opstartstid: 1,4 sekunder
Fokusavstand: 2,0 cm

Zoomhastighet: 1,5 sekunder

Målt på spesifikasjoner burde dette lille og lekre kameraet med 7x zoom være ideelt til ferien. Dessverre svikter bildekvaliteten på både skarphet og mettede farger, og det skulle hatt med mer vidvinkel.

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Les mer om

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev