Cookies- og Brukervilkår
Streetphoto

5 tips til gatebilder

Her får du våre beste tips til å ta spennende gatebilder.

  • 17.03.2016

Gatebilder eller street, som sjangeren kalles internasjonalt, er i sin natur tilfeldige snapshots, hvor det simpelthen handler om å følge sitt hjerte og ta bilder av motiver, som på en eller annen måye snakker til en og forteller en historie. Her er våre beste tips til gatefotografering pluss et par regler, du bør kunne:

1. Forinstill:

Gatefotografens kamera skal altid være klart og stilt inn til det aktuelle lyset. Lukkertiden skal gjerne være minst 1/125 for å fange skarpe bilder, så lukkertidsprioritert (Tv/S) kan være et godt program å jobbe med.

2. Utstyret:

Prinsipielt er ikke fotoutstyret så viktig, da det handler mer om å fange situasjonen, enn hvilken teknikk, som fanger den. Det er imidlertid en hel del fordeler ved å ha et lite, raskt kamera gjerne kombinert med en god zoom.

3. Fokus:

Noen gatefotografer bruker kontinuerlig autofokus - eller følgefokus - og kontinuerlige skudd. På den måten følger fokus bevegelige objekter som personer, og du får masser av skarpe bilder å velge mellom.

4. Skyt fra hoften:

En mer diskret måte å fotografere på er å skyte fra hoften og eventuelt bruke live view og kameraets flippskjerm. Du kan også slå av kameraets pipelyd, så det ikke vekker oppmerksomhet.

5. Spør en venn:

Synes du det er grenseoverskridende å ta bilder av fremmede, så ta med en venn, f.eks. fra din fotballaget. Det er også hyggelig å være to.

DET KAN DU KNIPSE:

Du kan fotografere på alle fritt tilgjengelige steder, f.eks. på gater, biblioteker og parker, men ikke i tog og fly. Salgslokaler som f.eks. et supermarked eller en klesbutikk, kan du gjerne fotografere i, men det er høflig å spørre først. Du kan IKKE fotografere folk på privat område - det gjelder naturligvis også over hekken inn i folks hage.

DET KAN DU OFFENTLIGGØRE:

Generelle bilder av personer i grupper. Du kan ikke offentliggøre portretter av enkeltpersoner uten tillatelse. Har du tillatelse, er det intet problem. Barn under 18 må ha tillatelse fra foreldre. Gruppebilder, som f.eks. et klassebilde, regnes også for et portrett, så her må man ha tillatelse fra alle i bildet.

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Les mer om

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev