Cookies- og Brukervilkår
Bayer-filter

Mannen bak fargene i kameraet er død

En billdebrikke i et digitalkamera er fargeblind, men takket være en oppfinnelse fra 1970-årene, kan et digitalkamera lage farger. Nå er mannen som satte bildebrikken i stand til se farger, død.

  • 27.11.2012

Bildebrikken i et digitalkamera kan bare registrere mengden av lys, men ikke fargen på det. Men med en smart oppfinnelse gjorde forskeren Bryce Bayer, som arbeidet hos Kodak, det mulig å lage fargebilder fra en bildbrikk. Ifølge Imaging Ressource døde Bryce Bayer den 13. november, men oppfinnelsen som bærer navnet hans, sitter i de aller fleste digitalkameraer i dag.

Bayer-filteret, som oppfinnelsen kalles, ble patentert på midten av 1970-tallet og er et mikroskopisk mønster som ligger foran den fargeblinde bildebrikken. Det består av røde, grønne og blå felter, som hver dekker en piksel på bildebrikken. Filteret er gjennomsiktig, så en piksel under et grønt felt registrer bare grønt lys, mens én under et rødt bare fanger opp rødt lys.

Da kameraets prosessor vet hvilke farger de enkelte pikslene har mottatt, kan den regne ut de nøyaktige fargene i hele bildet. Halvparten av feltene i mønsteret er grønne, mens en fjerdedel er røde og en fjerdedel blå. Overvekten av grønne felter skyldes at det menneskelige øyet er mer følsomt overfor grønt lys.

Før Bayer-filteret kunne man kun lage fargebilder ved å bruke tre forskjellige bildebrikker, men med det smarte mønsteret kunne én brikke ordne alt sammen.

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev