Cookies- og Brukervilkår
Foto: Stefan Kunze/UnSplash

Lange eksponeringer: Derfor er det gøy - og vanskelig

De fleste som har målt krefter med lange eksponeringer vet at det ikke er helt enkelt å ta det perfekte, eventyrlige landskapsbildet med drivende skyer og mykt vann. Her får du tips for å komme godt i gang med lange eksponeringer.

 • 12.08.2016

Du må væpne deg med tålmodighet hvis du vil jobbe med lange eksponeringer. Dels fordi den enkelte eksponeringen kan ta flere minutter, men også fordi mange av bildene dine vil blu dårlige til å begynne med.


Det kan være vanskelig å finne fokus, noen bilder blir for mørke og andre for lyse. Men fortvil ikke - vi har samlet noen tips som vil gøre det enklere for deg å komme i gang.

Du gir deg selv god hjelp ved å ha med en grunnleggende idé hjemmefra. Hvis du knipser vann, vil du gjerne ha en silkeaktig effekt. Hvis det er skyer, vil du gjerne ha med bevegelsen i bildet. Og hvis det er biler der, vil du gjerne ha lysspor.

 Rikke Hass ChristensenTåke og dis gir en skikkelig lekker effekt il lange eksponeringer. Foto: Hass-christensen.dk

Dette trenger du:

 • Kamera - noen foretrekker et speilløst kamera, da kan du se den endelige eksponeringen på skjermen.
 • Stativ - gjerne et solid stativ med kulehode, Da står det stødig og er enkelt å justere i alle retninger.
 • ND-filter - fås i flere varianter. Les mer om filtre.
 • Fjernutløser.
 • Deksel eller tape for å dekke søkeren.
 • Evt. app for å beregne eksponering i forhold til filter osv. Prøv evt. LE Calculator til iOS.


Prøv deg fram

Begynn med å montere kameraet på stativ, velg beskjæring og finn noe å fokusere på, før du setter på filteret.

Deretter monterer du filteret og begynner å jobbe med eksponeringen. Noen ganger trenger du et kraftig ND-filter, f.eks. i dagslys, andre ganger trenger du bare et enkelt filter. I noen tilfeller vil et gradert filter gi best resultat, f.eks. hvis du vil ha mere drama i en himmel eller lignende.

Når du skal finne korrekte eksponering, kan du med fordel se på hvilke innstillinger kameraet foreslår i blenderprioritert program. Velg en blender på f/8 eller f/11 og la kameraet finne riktig eksponering. Det vil gi deg en veiledende eksponering du kan gå videre med i manuelt program.

Hvis du vil - og det vil du ofte - ha en eksponering på mer enn 30 sekunder, må du velge programmet Bulb. For å bruke Bulb på best mulig måte, må du i tillegg ha en fjernutløser eller en infrarød fjernkontroll til kameraet ditt.

Og så er det bare å begynne og prøve deg fram.

 Thaddeus Lim / Unsplash

Tips for nybegynnere:

 • Eksponer etter høylysområder. Du kan alltid løfte skyggeområdene i etterbehandlingen, men hvis du har utbrente høylysområder, kan de ikke reddes. Vurdér å ta flere eksponeringer som du kan sette sammen i Photoshop.
 • Pass på lyslekkasjer. Ved lange eksponeringer kan det komme inn lys gjennom søkeren, noe som typisk kan resultere i en rosa strek gjennom bildet. Det er et vanlig problem med speilreflekskameraer, mens det ikke er så problematisk med speilløse kameraer. For å unngå dette, må du dekke til søkeren under eksponeringen. Noen ganger følger det med et lite deksel når du kjøper kameraet ditt, ellers kan du bruke tape eller noe annet mørkt for å stenge lyset ute.
 • Mange ND-filtre vil gi deg fargefeil og kaldere bilder enn det du ville ha. Fiks det med en varmere hvitbalanse, enten i kameraet eller i etterbehandlingen.
 • Hold ISO-verdien så lav som mulig. Lange eksponeringer kan gi svært mye støy i bildene, og jo lavere ISO, desto mindre støy.
 • Bruk fjernutløser. Dels unngår du å ryste kameraet når du trykker på utløseren, og dels gir det deg muligheten til å jobbe effektivt i bulb-mode når du vil ha eksponeringer på over 30 sekunder.
 • Sjekk bildene fortløpende bak på kameraet for å sikre skarphet, eksponering og annet.Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Les mer om

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev