Cookies- og Brukervilkår

Få flotte bilder av vannet

Det våte elementet byr på fantastiske motiver, og da mange nye speilreflekskameraer har mulighet for å utvide ISO-området, er det blitt lettere å lage silkemyke bilder.

  • 18.07.2012

Last ned filen her - bare for abonnenter

I denne artikkelen her lærer du alt om hvordan du får flotte vannbilder.

Vann er nødvendig for alt liv og dekker omtrent 70 prosent av jordas overflate, så bare av den grunn fortjener det våte element fotoentusiastens store interesse. Samtidig er det et utbytterikt motiv – både fordi det gir virkelig flotte bilder, og fordi du får mange morsomme timer når det lekes med lukkertiden.

Det menneskelige øyet oppfatter vannets bevegelse med det som tilsvarer en lukkertid på mellom 1/60 og 1/125 sekund. Det er sjeldent det mest spennende tidsintervallet å betrakte det våte element med, men heldigvis gir kameraet oss muligheter for nærmest å stanse tiden, med lange lukkertider. Det er slik du oppnår de karakteristiske, silkemyke vannsporene. Man får til dette ved hjelp av en kombinasjon av lav ISO, gråfiltre og en liten blenderåpning. Man kan også fryse vanndråper i luften ved å velge en svært rask lukkertid i stedet.

Vi mennesker kan ikke leve uten vann, og når du har lest denne artikkelen, vil du som garvet fotoentusiast heller ikke kunne leve uten det våte elementet som motiv.

Den optimale lukkertiden
Den helt rette lukkertiden avhenger både av motiv og vannets hastighet. Tenk bare på hvordan vannet i en foss beveger seg langt raskere enn det rislende vannet som renner stille gjennem en liten elv. Det er også stor forskjell på om ville havbølger skal fastfryses som action eller være silkemyke i solnedgangen. Vi har samlet en liste du kan ta utgangspunkt i når du skal innstille kameraet.

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev