Med timelapse kan man sette fart på skyene. Se videoen lenger nede i artikkelen.

© Kristoffer Engbo

Sett fart på tiden med timelapse

Vi har brukt en del av sommeren på å lage timelapse-film. Se et av opptakene våre og hvordan du kommer i gang selv.

2. august 2017 av Kristoffer Engbo

En himmel med skyer er et perfekt motiv for å begynne med timelapse-opptak, der du tar en serie bilder over en lengre periode og setter dem sammen til en forrykende film etterpå.

I denne videoen har vi fanget solnedgangen over en innsjø i Sverige. En time og 20 minutter er kokt ned til bare 16 sekunder slik at du virkelig kan se bevegelsene til skyene og de skiftende nyansene på himmelen.

Kameraet sto selvfølgelig på et stativ, og så stilte vi kameraet til å ta et bilde hvert tiende sekund. Hvis det er synlig bevegelse i skyene, kan du eventuelt stille kameraet til å ta bilder hvert femte sekund. Vi stilte hvitbalansen manuelt, og kameraet var satt til å kompensere for det skiftende lyset.

Slik tar du timelapse

Mange kameraer har en innebygd funksjon for å lage timelapse, der du som regel velger intervallet mellom hvert bilde og hvor mange bilder som skal bli tatt. En annen mulighet er å bruke en avansert trådutløser med intervallfunksjon.

Til opptakene våre brukte vi et Sony-kamera, hvor vi har installert appen Time-lapse, som byr på mange funksjoner. Etterpå ble bildene er satt sammen i et videoredigeringsprogram, men med noen kameraer kan du også umiddelbart lagre opptakene som en film.

Pass på at batteriet er fulladet, og komponer slik at himmelen tar mye plass i bildet, for det er jo her du virkelig kan se utviklingen.

Se også de flotte opptakene av nordlys som en av leserne våre, Valter Jakobsen, har laget

Kanskje du er interessert i...