Cookies- og Brukervilkår

Ta bilder av eksplosjoner og skudd

For å fange vannballonger som sprenger og gelatinfylte julekuler som eksploderer, kreves helt vanvittig korte lukkertider som mange kamaraer ikke klarer. Løsningen er å sette opp lukkertiden la blitsen gjøre jobben.

  • 19.11.2015

Last ned filen her - bare for abonnenter

Det var amerikaneren Harold Edgarton som fant opp prinsippet bak den elektroniske blitsen som vi kjenner i dag. Han fant ut at ved å eksponere bevegelige ting med en lynrask lysimpuls, kunne han fryse bevegelser. Han ble senere kjent for å fryse eksplosjonsøyeblikket i en atombombe.

Men vi kan jo klare oss med litt mindre ting enn det, f.eks. ballonger fylt med vann. Men selv med de raske lukkertidene på 1/8000 sekund vil vanndråper være uskarpe. Derfor må man bruke en annen teknikk, hvor man utnytter at lyset fra en blits kan justeres til å vare helt ned til 1/40 000 sekund.

En blits fungerer slik at man ved å skru ned på blitsutladningen, simpelthen skrur ned på hvor lang tid lyset skal lyse. Det vil si at du ved å velge en utladning på 1/128, kan fryse raske bevegelser.

Still kameraet på en lang lukkertid på to sekunder, slukk lyset og sett ned blitsen på det laveste den kan. Så er du klar til high-speed bilder. Ved å bruke en utløser som f.eks. Triggertrap, kan du få blitsen til å fyre av i samme sekund som du f.eks. sprenger en ballong, bare ved lyden den gir når den sprekker.

Du kan lese mye mer om høyhastighetsbilder i artikkelen om eksplosjoner og skudd i blad 17/2015 og få inspirasjon til noen ganske usedvanlige motiver som du kan eksplodere eller skyte i biter. Du kan også møte en mann som har bygget sin egen ville blits som klarer lukkertider ned på 1/1 000 000 sekund.

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev