Cookies- og Brukervilkår

Perfekte bilder i motlys

En klassisk tommelfingerregel sier at man skal fotografere med ryggen mot sola. Den regelen blåser vi i her, og viser deg hvordan kraftig motlys kan utnyttes til å få fantastiske blinkskudd.

  • 02.07.2012

Last ned filen her - bare for abonnenter

Last ned denne artikkelen her og les mye mer om hvordan du får perfekte bilder i motlys.

I de gode, gamle dager – den gang bilder endte opp på celluloid og ikke på minne-kort – var det nærmest en dødssynd å fotografere motivet i motlys. Datidens objektiver hadde ikke samme effektive overflatebehandling som dagens, noe som etterlot seg massevis av blenderflekker på tvers av bilder som var tatt mot sola. Men det største problemet var at filmene overhodet ikke kunne dekke over det store kontrastområdet fra lys til skygge. Som regel lå hovedmotivet gjemt i mørke skygger, eller så var himmelen hvit og uten detaljer. Derfor snudde alle ryggen til sola når vi fotograferte.

Raw får motlys til å gnistre

Selv om dagens kameraer er blitt bedre til å skille nyansene i lyset, er sensorene i selv de dyreste speilreflekskameraer fortsatt ikke i stand til å takle den voldsomme kontrasten fra det skarpe sollyset til områder i dyp skygge. I tillegg blir også lysmåleren i tvil, og velger en eksponering hvor hovedmotivet neppe er så godt belyst.

Motlys kan gi mange spennende bilder, men man må altså ta kontroll over eksponeringen og bruke muligheter som f.eks. spotmåling, utfyllingsblits eller eksponeringskompensasjon.

Fotografering i motlys er en spennende fotografisk utfordring, som likevel er blitt langt enklere i den digitale fotoalderen. Man kan nemlig hente mange detaljer i både høylys og skygger i programmer som Elements, Lightroom og Photoshop – særlig hvis man bruker raw-formatet, så husk det.

Les mye mer om motlys i denne artikkelen her

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev