Cookies- og Brukervilkår

Slik lager du HDR-film

Med HDR-teknikkens tre eksponeringer kan du få skygge- og høylysområder like korrekt belyst som mellomtonene. Men nå kan du ta skrittet videre og lage HDR-film med speilreflekskameraet. Her viser vi nøyaktig hvordan du gjør det.

  • 29.06.2012

Last ned filen - bare for brukere

Les mye mer om HDR og DSLR i denne artikkelen

Ved å sette sammen flere bilder som er litt forskjellig eksponert, kan man få fram detaljene i hele motivet. Teknikken gjør det mulig å eksponere enhver solnedgang korrekt – både for- og bakgrunn. Om man justerer eksponeringen etter sola, vil forgrunnen bli svart, og omvendt ville det skarpe sollyset i bakgrunnen brenne ut. Teknikken er velkjent for fotoentusiasten, under navnet HDR, som er forkortelsen for High Dynamic Range. Oversatt betyr dette et stort dynamisk område.

Forstå HDR
Når kameraet tar et bilde, fanger det et øyeblikksbilde med et lavt dynamisk omfang. Det har ofte problemer ved å gjengi f.eks. høylys og skygger nøyaktig, så de vil fremstå for lyse eller mørke.

Når menneskets øye ser et motiv, får man et mer nyansert bilde enn kameraet. Øyet kan nemlig justere automatisk og kompensere for både skyggeområder og høylys, så man får en større skala av toner.

Men det aller beste resultatet får man med et HDRbilde. Det består av flere forskjellige eksponeringer av det samme motivet, så man rett og slett får med alle motivets nyanser i ett og samme bilde.

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev