Cookies- og Brukervilkår

Skann dias og negativer med et flott resultat

De gamle filmbildene er i fare for å forsvinne, men du kan sparke nytt liv i dem med en skanning, så de er bevart for ettertiden. Her kan du se hvordan du best får laget digitale versjoner av dias og negativer.

  • 03.11.2013

Last ned filen her - bare for abonnenter

Lys, fukt og gasser i luften kan langsomt ødelegge de gamle analoge filmbildene, og derfor er det en svært god idé å få dem gjort digitale, hvor du til og med har muligheten til å rette opp på rekke skavanker. Til formålet trenger du en skanner med innebygd lampe, så den kan skanne film. Flatbedskannere med filmfunksjon kan fås for under 1000 kroner, og for omtrent det dobbelte kan man få en god, dedikert filmskanner. Det er en fordel å velge en modell med optisk støvfjerner, som f.eks. kan hete Digital ICE, FARE eller iSRD. Den utfører en ekstra skanning av bildet – som regel ved hjelp av infrarødt lys – og registrerer støv og riper i overflaten, og deretter retter skannerens programvare områdene med støv på, så man slipper en masse arbeid i bildebehandlingen.

Når du skal skanne dias og negativer, bør du velge en oppløsning på mellom 2400 og 3600 ppi. 2400 ppi er nok til at du kan skrive ut et negativ på 24 x 36 mm i god kvalitet i A4. På mange skannere kan man velge en enda høyere oppløsning, men det betyr lengre skannertider, og du kan uansett ikke hente frem flere detaljer fra et typisk filmbilde ved en høyere oppløsning enn 3600 ppi. Har skanneren optisk støvfjerner, så husk å slå den på i skannerens programvare. Som regel bør man slå av ekstra skarphet, da det er bedre å tilføre den i den etterfølgende bildebehandlingen. Mange skannere har også en funksjon til å korrigere farger automatisk, og her må man prøve seg frem. Det kan nemlig variere fra bilde til bilde hvor bra det blir. Er bildet veldig mørkt eller lyst, er det en fordel å justere lyset i skannerprogramvaren fremfor i den etterfølgende bildebehandlingen. Her kan man ofte bruke funksjoner som Levels og Curves, som man også kjenner fra Photoshop.

I det hele tatt er det – bortsett fra skarpheten – en fordel å utføre så mange justeringer som mulig i selve skanningen i stedet for den etterfølgende bildebehandlingen. Ofte trenger likevel bildene også litt justering i ettertid, og i dette kurset viser vi hvordan du kan justere et skannet filmbilde helt på plass i Photoshop Elements.

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev