Cookies- og Brukervilkår

Velg den rette datamaskinen til Photoshop og bildebehandling

Vil du at bildebehandlingen skal kjøre smertefritt, må du velge de rette pc-komponentene. Få hjelp til å velge det rette utstyret til Photoshop og bildebehandling.

  • 23.05.2013

Last ned filen her - bare for abonnenter

Elements og Photoshop er kraftige programmer, som med rå regnekraft kan gjøre underverker med bildene dine, og de nyeste versjonene inneholder kraftige funksjoner som kan få en eldre pc til å hive etter pusten. Hvis du vil slippe lange ventetider, er det derfor lurt å velge en pc med de riktige komponentene, som spiller best mulig sammen med Photoshop når man skal ha seg ny datamaskin.

Spesielt Photoshop krever mange krefter med sine sløringsfiltre og 3d-funksjoner, og det er særlig fire komponenter som er avgjørende for at programmet kjører så glatt som mulig, nemlig prosessoren, harddisken, grafikkortet og den installerte ram´en.

Prosessoren bør ha flere kjerner, noe som setter opp farten på mange av funksjonene. Den innebygde raw-konverteren og noen av sløringsverktøyene i CS6 vil dessuten jobbe raskere hvis prosessoren har mer enn to kjerner, så gå gjerne for en prosessor med fire eller flere kjerner.

Harddisken har innflytelse på hvor raskt programmene kan starte opp, og hvor raskt det er å åpne bildene. Arbeider du med mange åpne bilder og flere lag, kan maskinens ram bli full, og da begynner Photoshop å lagre midlertidige filer på harddisken i stedet for i den langt raskere ram´en. Og det gjør beregningene langsommere. Med en rask harddisk blir ventetidene kortere. Gå derfor for en harddisk med en omdreiningshastighet på minst 7200 RPM - eller enda bedre en av de lynraske, men dyre SSD-harddiskene. Du kan eventuelt bruke to disker, hvor programmer og operativsystem kjører fra en rask SSD-disk på f.eks. 128 gigabyte, mens bilder og andre filer ligger på en større tradisjonell harddisk.

Grafikkortet blir blant annet brukt når man zoomer i bildene i Photoshop, eller når man bruker 3d-funksjonene. Det er også en rekke filtre som gjør bruk av grafikkortet. Kortet bør minimum støtte teknologien OpenGL 2.0 eller nyere. Det gjør stort sett alle grafikkort på markedet i dag. Men det kan være verdt å gå for en modell som også støtter den nyere OpenCL 1.1 eller nyere, som kan utnyttes av de nye sløringsfiltrene. Kortet bør ha minst 512 megabyte ram - gjerne mer. Adobe har testet en rekke grafikkort-serier med Photoshop CS6, og på helpx.adobe.com kan du se dem de har godkjent.

Ram kan man aldri få for mye av, men åtte gigabyte passer fint til bildebehandling. Her må du sørge for å velge en type som passer til maskinen. I dag bruker stort sett alle datamaskiner DDR3-ram. Ofte angis det en hastighet, som f.eks. 1333 etter dette. Jo høyere tall, jo raskere er ram'en, men hastigheten er ikke så avgjørende til bildebehandling. Hovedkortet bør likevel helst støtte hastigheten. Selve ram-klossen skal også passe fysisk i hovedkortet. Her angis typen av antall pins, f.eks. DIMM 240-pin.

Skjermen må også være i orden for at bildene blir vist korrekt. I denne artikkelen gir vi deg oversikt over spesifikasjonene, og du kan lese mer om hva du bør gå for når du kjøper datautstyr, kamera og fotoskriver.

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev