Cookies- og Brukervilkår

Panasonic Lumix DMC-GF1

Stormen har knapt lagt seg etter det revolusjonerende Olympus E-P1 før også Panasonic er klare med et like kompakt Micro Four Thirds-kamera. Panasonic har fulgt sin egen designfilosofi, og dette er det blitt et godt kamera av.

  • 14.02.2010

Panasonic Lumix DMC-GF1

Det sentrale ved Micro Four Thirds-standarden er at kameraet er bygd opp rundt en stor kvalitetssensor fra et speilreflekskamera, men at det ikke har speilreflekssøker og derfor er konstruert langt mer kompakt. Allikevel har Olympus’ og Panasonics kameraer utskiftbare objektiver og er til og med integrert i Four Thirds-systemet, slik at objektiver, adaptere, blits og annet tilbehør derfra kan brukes på kameraene. Det er med andre ord snakk om en kameratype som et godt stykke på vei forener kompaktkameraets små mål og lave vekt med speilreflekskameraets store allsidighet og høye bildekvalitet.

Selv om Panasonic Lumix DMC-GF1 kan ta heftige teleobjektiver og ekstreme vidvinkelobjektiver, gir det uansett ikke helt mening å arbeide på den måten. GF1 er det lette kameraet til å ha med seg i byen, som kan ta diskrete reportasjebilder av teknisk høy kvalitet. Det er et kamera man kan ta fram uten at det påvirker dem man fotograferer, så stemningen ikke blir ødelagt. Det gjelder særlig hvis man velger kameraet med det nye og kompakte Lumix G 20mm/ F1.7, som med brennviddeforlengelse på 2x blir til 40 mm.

Egen designfilosofi

Mens Olympus har gitt sitt E-P1-kamera en velfungerende retrodesign, har Panasonic valgt sin egen linje. GF1 ligger nært Panasonics andre kameraer, som f.eks. Lumix DMCLX3, slik at nåværende Panasonic-brukere lett finner seg til rette med den nye modellen. Designen er logisk og lett å venne seg til. Både kamera og objektiver er laget i en robust finish. Ergonomien er fornuftig, selv om høyre hånd ikke har mye å gripe om. Det er all den automatikken og de manuelle mulighetene man kan ønske seg, inkludert Panasonics glimrende iA-automatikk, som selv registrerer motivtypen, stiller kameraet deretter og med et lite ikon viser hva som gjør seg.

Man kan forhåndsprogrammere to forskjellige sett innstillinger av kameraoppsett, C1 og C2, f.eks. til inne og ute under et bryllup, og raskt skifte mellom dem på innstillingshjulet oppå kameraet. Den mest betydelige nyheten er innstillingshjulet øverst bak på kameraet. Ved å trykke på hjulet skifter man mellom å stille lukkertid og blender, noe som vises på skjermen i et bånd, og eksponeringskompensasjon. Sistnevnte funksjon vises med tall, som bare er 1,5 mm høye. Det gjør unektelig kameraet litt mer tungvint å stille.I motsetning til Olympus E-P1 har Panasonic GF1 en liten innebygd blits med ledetall 6. Den spretter opp ved et trykk på en knapp øverst til venstre på kameraet. Panasonics FL360og FL500-blitz med ledetall 36 og 50 er kompatible. De koster så mye som 3499 og 6899 kroner.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 03/2010

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev