Cookies- og Brukervilkår
IOS 10 gir raw på iphone

Knips i raw med Lightroom Mobile for iOS 10

Med Apples iOS 10 og den nyeste oppdateringen for Adobe Lightroom Mobile kan du nå knipse raw-filer og redigere dem i detalj fra iPhonen din.

  • 15.09.2016

Raw-bilder inneholder all informasjonen som kamerasensoren fanger opp. Det har lenge vært standard i mange Androidbaserte smarttelefoner, men først nå er Apple kommet på banen med det samme.


Nye iPhone 7 kommer med mulighet for å knipse raw, mens eldre iPhoner med over 12 megapiksler nå kan det samme med nyeste versjon av iOS, som nettopp er kommet ut.

Raw-formatet gjør det mulig å etterbehandle bilder på langt flere måter og hente fram bildedetaljer som ellers ville ha forsvunnet i konverteringen av sensorens registreringer til JPEG, som det vanligvis blir i et digitalkamera.

Krever tredjeparts-app

Selv om Apple gir iPhone muligheten til å knipse i raw, krever det fortsatt en tredjepartsapplikasjon for å faktisk gjøre det. Apples egen kameraapplikasjon støtter det nemlig ikke.

Men med Adobes oppdatering av Lightroom Mobile 2.5 for iOS 10 kan du knipse løs i raw, og du får i tillegg mulighet til å velge hvitbalanse og eksponeringskompensasjon.

Dessverre kan du fortsatt ikke styre blender og lukkertid. Lukkertiderne blir ofte lange i svakt lys, og da ville man kanskje ha valgt en høyere ISO-verdi hvis man hadde muligheten til det. Det kunne nok være neste skritt for både Apple og Adobe.

Med oppdateringen av Lightroom og iOS er iPhones kommet på høyde med Android, som har hatt mulighet til å knipse i DNG-raw siden februar i år.

Bare for nyere iPhoner

Muligheten for å knipse DNG-raw krever at iPhonen din kjører iOS 10 og har en sensor på 12 megapiksler, slik som f.eks. iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, og iPad Pro 9.7. Muligheten vil også komme til iPhone 7 og iPhone 7 Plus når de kommer ut.

Vi har allerede testet Lightroom Mobile for iOS 2.5 og resultatet imponerer oss. Her kan du se en rekke helt ferske eksempler på DNG raw-bilder før og etter behandling.

Bildene er tatt med en iPhone SE og Lightroom Mobile-applikasjonen. De er justert i Lightroom på ganske kort tid for eksponering, highlights, shadows, whitebalance mm. Vi hadde stort sett de samme justeringsmulighetene som i Lightroom på datamaskinen.Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Les mer om

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev