Cookies- og Brukervilkår

Olympus skjuler store tap

I oktober ble den administrerende direktøren sparket, senere i måneden trådte styreformannen tilbake, og i går fikk en visedirektør i det japanske firmat sparken, da den nye ledelsen innrømmet ”uhensiktsmessige handler”.

  • 09.11.2011

Det ser svart ut for Olympus for tiden, etter at en skandale har rammet virksomheten. Ifølge BBC News har firmaet skjult tap på investeringer gjennem de siste 20 årene. Det innrømmet den nye administrerende direktøren, Shuichi Takayama, tirsdag, og deretter falt Olympus-aksjen med opp til 30 prosent.

Skandalen startet i midten av oktober, da den administrerende direktøren Michael Woodward fikk sparken etter bare litt over et halvt år i jobben. Den offisielle begrunnelsen for dette var, ifølge New York Times, en aggressiv lederstil, men etterpå påsto britiske Woodward, at det hele skyldtes at han stillte spørsmål til enkelte bedriftshandler. Etter at han mistet jobben, lekket han interne dokumenter til mediene og krevde styrets avgang. I slutten av oktober trådte styreformann Tsuyoshi Kikukawa også tilbake.

Olympus har blant annet kjøpt tre japanske bedrifter for over fire milliarder kroner, og i løpet av det samme regnskapsåret nedskrev de hovedparten av bedriftenes verdi. Og de tre firmaene har ikke mye å gjøre med kamera- og elektronikkproduksjon. Det ene lager ansiktskremer, det andre produserer plastbeholdere til husholdningen, og det tredje arbeider med gjenbruk av medisinsk avfall.

I 2008 kjøpte Olympus det britiske firmaet Gyrus for over ti milliarder kroner, og de betalte i den forbindelse et rådgivningsfirma fire milliarder kroner for å bistå med handelen. Det er, ifølge New York Times, over 30 ganger normaltaksten.

I forrige uke utpekte Olympus et panel bestående av eksperter utenfra til å gjøre en undersøkelse, og allerede nå har de altså funnet ut at pengene til firmaoppkjøpene var blitt brukt til å dekke over store tap på investeringer helt tilbake fra rundt 1990. Det utløste enda en oppsigelse, som denne gang gikk ut over visedirektøren Hisashi Mori. Hvor store tap det er snakk om, vites ennå ikke, men Olympus risikerer å bli avnotert fra Tokyobørsen.

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Les mer om

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev