Dette kan du med P-programmet

På P-program sender objektivet beskjed om den aktuelle brennvidden til kameraets automatikk, som igjen regner seg fram til de beste innstillingene. Det kan du dra stor nytte av.

Programautomatikk, eller P, er et utmerket basisprogram som er fint å bruke hvis du ikke har behov for en helt spesifikk lukkertid eller blender.

P-programmet er mer fleksibelt enn det mange tror. Delvis tilpasser innstillingene seg selv etter forholdene, og til dels kan du trimme dem lynraskt.

En annen fordel er at du ved et raskt knips fra hoften alltid får optimal eksponering. Hvis kameraet ikke forholder seg godt nok til regelen om lukkertid i forhold til brennvidde, kan du justere ISO-verdien til du får riktig innstilling.

Slik gjør du det

Sett programhjulet til P.

På Canon vrir du på innstillingshjulet ved utløserknappen for å forskyve kombinasjonen av lukkertid og blender slik at den gir større eller mindre blender og dermed endrer dybdeskarpheten. Alternativt får man kortere eller lenger lukkertid.

På et Nikon-kamera justerer du med innstillingshjulet på baksiden av kameraet.

Spørsmålet om programautomatikk kommer fra Postkassen i magasinet Digital FOTO 14/2016. Over kan du som abonnent laste ned hele Postkassen gratis og få svar på spørsmål om blant annet blitskrig, SnapBridge og hvor lyssterke objektiver egentlig kan bli.

Kanskje du er interessert i...