Cookies- og Brukervilkår

Test av Pentax K-m

Her tar vi en grundig kikk på dagens billigste speilreflekskamera. Bildekvaliteten er helt fin til prisen, men til gjengjeld savner vi en rekke andre viktige elementer, som åpenbart er spart vekk.

  • 13.02.2009

Det har lenge vært en betydelig pris- og bildekvalitetsforskjell mellom speilrefleks- og kompaktkameraer. I dag er tingene mer flytende, og med Pentax K-m ser vi for første gang et nytt speilreflekskamera med kitobjektiv til en veiledende pris under 4500 kroner.

K-m lanseres som et nybegynnerkamera, og vurdert på de premissene er det mye å glede seg over.

Kameraet har en oppløsning på 10,2 megapiksler, og med en sensor i APSC- størrelse som måler 23,5 x 15,7 mm, er brennviddeforlengelsen 1,5x. K-m har som alle Pentax’ speilreflekser en velfungerende bildestabilisering innebygd i kameraet. Det medfølgende objektivet er smc Pentax DA L 18-55mm F3.5-5.6 AL, og her er der minimal fortegning og akseptabel vignettering. Kamera og optikk koster 3995 kroner, noe som er svært rimelig.

Er man nybegynnerfotograf, er hjelpen alltid nær med Pentax K-m. Trykker man på knappen med et spørsmålstegn, vil kameraet forklare hva de valgte innstillingene kan brukes til. Når man har valgt innstillingen Auto Picture på programhjulet, regner kameraet selv ut om man er i ferd med å ta et landskaps-, et kveldsbilde, et makrobilde, et portrett eller et sportsbilde. Deretter blir blender og lukkertid optimert.

Vi testet funksjonen med varierende motiver, og stort sett hver gang valgte programmet de rette innstillingene. Språket i menyen er norsk, og overgangen fra kompakt til speilrefleks vil heller ikke føles forvirrende for nybegynneren, da antall knapper er holdt på et absolutt minimum, der ISO, hvitbalanse, blits og selvutløser har fått deres egne knapper.

Også ergonomien er på topp, for kameraet ligger som støpt i hendene. I motsetning til Pentax’ dyrere, semiprofesjonelle speilreflekskameraer som f.eks. K20D er K-m ikke værbestandig. Heller ikke den separate rawknappen, som ellers er en av Pentax’ beste oppfinnelser, er det blitt plass til her.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 03/2009

Tilgang til alt

Bestill Digital Foto og få fri tilgang til Utstyrsguiden, ditt eget fotoalbum og hundrevis av fotokurs.
Bestill Digital Foto

Årets beste tilbud!

Få 2 utgaver av Digital FOTO + Bluetooth-hodetelefoner. Du sparer 715,90 kroner og får tilgang til et hav av ekstra online-fordeler.

> Bestill nå

Fordelssonen!

Nå får alle leserne tilgang til eksklusive videoer, lyntips, programmer og testbilder i vår helt nye Fordelssone.
Besøk Fordelssonen

Gratis nyhetsbrev

Skriv e-postadressen din og klikk på "Påmeld":

Nikon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, lyntips og mye mer

Nytt online-univers fullt av videoer, kurs, ...

GoPro HERO4 kamera

Hva er et GoPro-kamera? Er de vanntette? Kan ...

Se alle PLUSS-fordelene

Bestill Digital Foto og få tilgang til ...

Bli venn med Nordens største fotomagasin. Se ...

Canon kamera

Vi har samlet nyhetene våre om og tester av ...

DIGITAL FOTO | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss | Nyhetsbrev