Skylum Luminar 3

Som abonnent på Digital FOTO kan du få en fullversjon av Skylum Luminar 3 i Fordelssonen.

© Shutterstock.com

4 funksjoner i Luminar 3 som slår Lightroom

På en rekke punkter slår bildebehandlingsprogrammet Luminar 3 mange andre programmer. Her får du 4 områder der Luminar gjør det bedre enn Lightroom.

5. mai 2020 av Kristoffer Engbo

Som Lightroom er Skylum Luminar 3 et fullblods bildebehandlingsprogram som takler både organisering og justering av både raw- og jpeg-filer. 

På en rekke punkter gjør Luminar 3 det til og med bedre enn Lightroom. Her har du fire funksjoner der Skylum Luminar 3 slår Lightroom.

1. Du kan forbedre himmelen på ett sekund

Skylum Luminar 3 bruker kunstig intelligens til å forbedre bildene dine. Et av de intelligente verktøyene er AI Sky Enhancer. Det finner himmelen i bildene dine selv, og når du flytter på skyveknappen, gjør funksjonen himmelen mer markant.

>Les også: 6 ting du må vite om kameraet i mobiltelefonen din

Resten av bildet påvirkes ikke, for Luminar 3 registrerer hvor himmelen er. Du trenger altså ikke male på justeringene, som du er nødt til i Lightroom, hvor du også må eksperimentere med innstillingene selv.

AI Sky Enhancer i Luminar 3

I bildet til høyre har vi flyttet skyveknappen i panelet AI Sky Enhancer mot høyre. Det har gjort himmelen mer markant uten å påvirke resten.

2. Du kan gjøre brukerflaten personlig

I Skylum Luminar 3 kan du velge akkurat hvilke funksjoner du vil ha oppe, så du bare ser de du trenger.

Du kan velge mellom forskjellige innebygde brukergrensesnitt, kalt workspaces, eller du kan lage dine egne.

Workspace i Luminar 3

I modulen Edit ligger brukergrensesnittene under FILTERS. Her er der valgt Quick & Awesome, og klikker du på menylinjen der det står Quick & Awesome, kan du velge et av de andre workspacene. Klikk på Add Filters for å legge til funksjoner i et workspace, og så  kan du lagre ditt eget ved å velge Save As New Workspace.... Velg Set as Default for å bruke det aktuelle brukergrensesnittet ditt som standard.

3. Du kan jobbe i lag i Luminar 3

I Luminar 3 kan du gjøre alle justeringene dine i lag. Dermed kan du lage ett lag der du justerer farger, ett der du justerer lys, og ett der du justerer detaljer.

Etterpå kan du altid slette eller dempe de enkelte lagene og dermed justeringene. 

>Les også: 5 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

Lag i Luminar 3

Når du har valgt modulen Edit, klikker du på plusstegnet ved LAYERS, for å opprette et nytt lag. Velg Add New Adjustment Layer.... Så klikker du på Clear Workspace for å velge et workspace som inneholder verktøyene du vil bruke.

4. Du kan male alle justeringer på bildet

Stort sett alle justeringene du gjør i Luminar 3, kan du male på bildet så de bare dekker utvalgte områder i stedet for hele bildet.

Du kan enten gjøre justeringer i et panel og så male justeringene på deler av bildet, eller du kan lage et lag med justeringer fra flere paneler og male dem på bildet etterpå.

>Les også: Derfor bør du fotografere i råformat

Pensel i Luminar 3

Når du fører musepekeren opp til menylinjen i panelet du vil justere i, dukker det opp en pensel som du klikker på. Velg Brush, og så kan du male justeringene på bildet. Du kan også holde musen over et lag i LAYERS og klikke på penselen.

Kanskje du er interessert i...