Før/etter-bilde av vulkan på Island

Luminars polarizing filter gir deg mulighet for å endre lyssettingen i bildet etter at du har tatt det.

© Shutterstock

6 flotte effekter du skaper enkelt i Luminar 3

Bildebehandling kan være en tidkrevende affære, men Luminar 3 gjør det enklere med bare noen få museklikk - og nå er bildebehandlingsprogrammet helt gratis for dem som abonnerer på Digital FOTO.

26. april 2020 av Christian Trant

1. Polarizing filter

Hvis du har tatt et nesten perfekt bilde, men det blir ødelagt av en litt tåkete hvit himmel, kan Luminars polarizing filter gi deg en mer dynamisk himmel i etterbehandlingen. 

Du velger selv i hvor stor grad himmelen skal gjøres mer mørkeblå gjennom et trekkeverktøy, hvor du har kontroll på hvor kontrastrikt du vil at resultatet skal bli. 

2. Sun rays

Du må stå på helt riktig sted - på helt riktig tidspunkt - hvis solstrålene skal bli skikkelig markante i bildet ditt. Med andre ord er det en krevende øvelse. 

Derfor er Luminars Sun ray-filter genialt, for det gir deg mulighet for å sette inn fine lysstråler i bildebehandlingen.  

> Les også: Det viktigste fotografen må vite om komposisjon

Vakre solstråler skjærer seg gjennom trærne.
© Shutterstock

Sun ray-effekten gir deg mulighet for å la Luminar velge det beste uttrykket for bildene, men hvis du ikke er fornøyd med det, kan du også ta styringen selv.

3. High Key

Denne effekten er enkel å bruke og spesielt godt egnet for portretter, for filteret skaper lyse bilder med kraftige kontraster. Det kan bidra til å tegne opp noen av konturene bildet ditt ikke viste i utgangspunktet.

Effekten tegner raskt opp tydelige kontraster, så stedene som glir sammen, ser mer adskilte ut.

4. Golden hour

Dette filteret gir deg mulighet for å forsterke de myke, gylne tonene i bildene dine av den gylne time. Du kan styre effekten i et trekkeverktøy og forsterke eller redusere de oransje-røde nyansene. 

Filteret er spesielt godt egnet for bilder av solnedganger der solen har gått ned bak horisonten, men hvor den fortsatt maler skyene oransje. 

> Les også: 5 tips som gir deg flottere bilder av solnedgangen

Golden hour-effekten gir deg mulighet for å fotografere enda lenger etter at solen har gått ned. Ta bildene dine når de svageste antydningene av sollys henger igjen. Effekten vil gjøre jobben i etterbehandlingen.  

5. Orton-effekt

Denne effekten blander både myke og skarpe detaljer i bildet for å skape et mere drømmende uttrykk. Setter du effekten på maks, vil bildet nærme seg uttrykket vi kjenner fra animasjonsfilmer.

6. Fog

Dette filteret gir deg mulighet for å sette inn tåke i bildene dine. Du kan velge mellom lys og mørk tåke, og du velger også om tåken skal ligge langs bakken eller plasseres i himmelhøyde.

> Les også: 3 triks for å fotografere i tåke

Tåget granskov.
© Shutterstock

Velg tåkemengden og hvor den skal plasseres, for å skape et mer eventyrlig uttrykk i bildene dine.

Få Skylum Luminar 3 gratis 

Som abonnent på Digital FOTO kan du nå få programmet Skylum Luminar 3, som har en verdi på 759 kroner, uten å betale en krone.

Her får du tilgang til alle de seks effektene og mange flere. Ved hjelp av kunstig intelligens krever det bare noen veldig få justeringer å få bildene dine helt på topp i bildebehandlingsprogrammet Skylum Luminar 3. Med bare én skyveknapp kan du nemlig justere lys, kontrast, detaljer og farger med mer på én gang.

Du kan laste ned programmet her. Og hvis du ikke abonnerer enda, kan du gjør det for fra 29 kroner. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...