ACDSee Photo Manager 12

Det hederskronede organiserings og bildebehandlingsprogrammet ACDSee, der FARTEN ER PÅ TOPP, har forenklet brukersnitt og ny støyfjerner. Se her, om du skal oppgradere eller bytte fra

12. august 2010

Det første som slår en når man åpner 12. utgave av canadiske ACDSee Photo Manager, er et nytt, enkelt brukersnitt. Det får organiseringsprogrammet til å se litt mer kjedelig ut enn de tidligere versjonene, men betyr også at det er bedre plass til å vise bilder. Brukersnittet legger også mer opp til at man bruker programmet i en arbeidsgang, der bildene kommer innom flere faser som håndtering, gjennomsyn, redigering og onlineframvisning. Langt på vei fungerer programmet allikevel som det alltid har gjort. I hovedvinduet ser man miniatyrutgaver av bildene sine, og dobbeltklikker man på et bilde, får man det opp i stor størrelse med en gang. Nå får man også en filmstripe med miniatyrer av bildene sine under det store bildet. Photo Manager 12 reagerer like lynraskt som tidligere utgaver. Det er ingen ventetid når man blar i bild ene, og søkefunksjonen viser resultatene med en gang.

Sorterer fra første sekund Så snart man åpner en mappe med bilder, begynner programmet å sortere dem i forhold til exif-data, så man enkelt finner bilder tatt med f.eks. vidvinkel. Med ett enkelt klikk kan man deretter markere f.eks. de bildene man vil lagre, og få vist dem som ikke er markerte, så de enkelt kan slettes. Det er en funksjon som er arvet fra storebror ACDSee Pro. Dessverre har ikke Photo Manager 12 arvet muligheten for å kunne tildele søkeord i IPTC-data til mange bilder om gangen. Bildebehandlingsdelen er mer klønete enn i Elements, men her er det til gjengjeld en ekte kurvefunksjon til å justere lys og farger. Støyfjerneren er blitt kraftig forbedret og slår Elements med flere hestehoder. Man må likevel velge ACD-See for å være et suverent program til organisering og ikke for bilde behandlingsdelen, der Elements generelt er bedre. Men det er smått med nyheter i denne utgaven, så det er vanske-lig å se grunner til å oppgradere fra versjon 10. eller 11. Firmaet bør følge med i tiden og inkludere f.eks. en kortfunksjon, så man visuelt kan se hvor bilder er tatt, med gps. Ansiktsgjenkjennelse ville også kle programmet, og også en “søk mens du taster-funksjon”, der det blir vist søkeresultater så snart man taster inn den første bokstaven. Alle tre funksjoner finnes i Elements og også i det gratis Picasa.

Kanskje du er interessert i...