Bedre bilder med raw-formatet

Det spesielle raw-formatet gir langt flere detaljer og bedre farger enn jpeg. Lær å stille inn kameraet, og få tips om hvordan du kan gjøre bildene dine enda bedre i Elements, Photoshop og Lightroom.

14. januar 2014

Når man tar bilder, kan man velge å la kameraet foreta all bildebehandling og lagre motivet som en jpeg-fil, eller så kan man lagre de rå opplysningene fra bildebrikken som en såkalt raw-fil. Den inneholder opplysninger om hvor mye lys hver enkelt piksel på bildebrikken har mottatt, og da er det først ved datamaskinen at du foretar bildebehandlingen.

Det gir langt bedre muligheter for å justere lys, farger og kontrast enn på en jpeg-fil, hvor det allerede er blitt justert på disse parametrene. Derfor kan du hente frem langt flere nyanser i skygger og høylys, og bildene blir som regel også mer detaljerte. Her kan du se hvorfor raw er suverent, og du får tips om kamerainnstillinger som gir deg de beste mulighetene i bildebehandlingen. Vi hjelper deg også igjennom alle de viktige innstillingene i Elements, Photoshop og Lightroom.

Kanskje du er interessert i...