Capture One 4

Den nye raw-konverteren fra Phase One er på topp når det gjelder å hente fram selv de fineste bilddetaljer, men vi savner bedre fargejustering.

5. juni 2008

Den nye raw-konverteren fra Phase One er på topp når det gjelder å hente fram selv de fineste bilddetaljer, men vi savner bedre farge justering.

Utvikling av programmer til å konvertere raw-filer går kjapt unna for tiden. Nå har en gammmel kjenning, danske Phase One, oppdatert programmet til den krevende entusiast.

Med Capture One 4 er det kommet til funksjoner for å hente flere detaljer i skyggefulle områder og høylys, og man kan også opprette flere versjoner av samme bilde og vurdere dem side om side, og det er smart. Brukersnittet har også fått et løft med en svært logisk flyt i arbeidsgangen fra import og justeringer til konvertering.

Den nye versjonen av Capture One beholder heldigvis en av de helt store styrkene fra Phase Ones raw-konvertere, nemlig muligheten for å hente alle de beste bildedetaljene. Til sammenligning kan man bruke tid på å stille skarpheten i Adobes Camera Raw og Lightroom uten at det blir fullt så godt.

I tillegg kan Capture One 4 finne fram flere nyanser i skyggefulle områder. Til gjengjeld er programmet ikke fullt så godt til å redde utbrent høylys som konkurrenten Adobe, siden funksjonen Highlight påvirker resten av tonene i bildet i litt for stor grad.

Ingen fargejusteringer

Konvertering av raw-filer er dessverre ingen eksakt vitenskap. De forskjellige programmene har alle sine styrker og svakheter når det gjelder fargeekthet. Vi savner spesielt de mer friske og klare vårgrønne fargene i Capture One 4, der f.eks. gress blir temmelig mørkt. Til gjengjeld står de oransje fargene godt, der Adobe ofte kan ha problemer. Raw-konvertering av innendørs hudtoner er heller ikke alltid midt i blinken fordi bildene generelt blir litt mørkere og mer kontrastfulle enn konkurrentenes.

Derfor er det Capture One 4’s største svakhet at det mangler muligheter for å finjustere de individuelle fargene. Man kan justere den over ordnede fargebalansen, men dette løser ikke problemene. Og det er synd, for de grunnleggende funksjonene som Levels og Curves virker svært godt. Programmet byr også på muligheter for å bruke skreddersydde kameraprofiler, men de som fulgte med hjalp dessverre ikke stort i vårt tilfelle.

Det trekker også ned at muligheten for å konvertere til svart-hvitt begrenser seg til å fjerne fargene med Saturation.

En av nyhetene i Capture One 4 er at man kan opprette en rekke virtuelle kopier av et bilde. På denne måten kan man gjøre mange forskjellige justeringer og så sammenligne bildene side om side for å se hvilket man foretrekker.

Det er også et stort pluss at man kan kopiere utvalgte justeringer og bruke dem om igjen på alle bildene sine. Man kan sortere bildene etter f.eks. navn, dato, ISO og rangering, men Capture One 4 er slett ikke egnet til å organisere hele bildesamlingen i stil med Lightroom og Aperture.

DIGITAL FOTO nr. 9/2008

Kanskje du er interessert i...