Adobe Photoshop Elements 7

Adobe Photoshop Elements 7

Adobe fortsetter å automatisere klassiske bildebehandlingsfunksjoner, så de kan utføres med få klikk. For fotoentusiasten er det likevel langt mellom nyhetene i Elements 7, og programmet fåes fortsatt ikke på norsk.

19. desember 2008

Like regelmessig som juleaften kommer Photoshop Elements etterhvert i ny versjon hver eneste høst. I versjon 1 og 2 var programmet en nedtonet utgave av det professjonelle, dyre og kompliserte Photoshop, men senere har Elements fått sitt eget liv og beveger seg stødig i retning av større brukervennlighet og automatiske funksjoner.

Utviklingen i versjon 7 har gjort seg spesielt gjeldende på tre områder. For det første er Photomerge-funksjonene blitt utvidet litt. Tar man det samme motivet to ganger, f.eks. mens en person går forbi, kan de to bildene smeltes sammen, så man får et resultat uten personen på.

Scene Cleaner kan fjerne f.eks. en bil i bevegelse hvis man har to bilder fra samme posisjon. Man kan også velge hvor lyst brukersnittet skal være.

Det virker fint, men krever at man tenker så langt som til å ta to nesten like bilder. Og gjør man det, kunne man nok også funnet ut at man kan klone vekk den uønskede detaljen. Funksjonen heter Screen Cleaner og er egentlig lik muligheten for å kopiere sammen to gruppebilder med de beste ansiktene i versjon 6.

Ny himmel med et klikl

Adobe har også utvidet muligheten for automatisk markering med Smart Brush Tool og kombinert den med forskjellige funksjoner. Man kan f.eks. øke kontrasten i en del av et bilde eller gjøre himmelen mer blå ved bare å trekke en strek over den rett på bildet. Her oppretter Elements et justeringslag med en maske, slik at man kan finjustere etterpå. En fiks ny detalj er at det kommer opp et ikon i selve bildet, der man får direkte tilgang til etterjustering.

På under ett minutt gjorde vi himmelen mer blå og økte kontrasten i klippene ved å male løst med Smart Brush Tool.

Den tredje større utviklingen har skjedd i funksjonen Guided, som er blitt bygd ut. Her spør Elements hvilke av de vanligste bildebehandlingsfunksjonene du kunne tenke deg å utføre, og deretter utføres de helt automatisk. Hvis man er nybegynner i faget og kanskje dårlig i engelsk er det utmerket, men det vil kanskje hindre noen fra å lære håndverket. Guided er under alle omstendigheter nok en grunn til at Elements burde oversettes til norsk.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 18/2008

Kanskje du er interessert i...