Klipp dine egne filmer

Kameraet, mobilen og dronen din kan ta opp video. Men for at det skal bli skikkelig bra krever det en omgang i klipperommet. Her viser vi hvordan du lager en skikkelig flott film av opptakene dine i Premiere Elements.

25. mars 2016

De fleste filmklippeprogrammene er bygd opp rundt en tidslinje, der du legger klippene, for deretter å sette dem sammen. Det er også her du legger på musikk og lager overganger. Det er ganske enkelt og veldig gøy, men det blir lettere hvis du passer på noen ganske få triks under opptakene.

1) Tøm bildet. Når du filmer en person, så film når vedkommende går ut av bildet. Det gjør det lettere å klippe tilbake til samme person, eller en annen.

2) Plassér snakkende personer på den ene siden, og la dem se inn i det tomme området. La f.eks. en person være i venstre side av bildet og snakke mot den høyre, og en annen person være på høyre side og snakke mot venstre i neste klipp. Dermd kan man også få dem til å ”snakke sammen”.

3) Film aldri i høydeformat. Altfor mange mobiltelefonvideoer er tatt opp i høydeformat, men TV-en din vender vel ikke den veien? Film alltid i breddeformat. Alltid.

4) Sørg for god lyd. Hvis du snakker i videoen din, så vær så nære mikrofonen som mulig, og vær oppmerksom på støykilder som biler, fly og vind, som kan drukne all tale. Bruk om mulig en ekstern mikrofon, gjerne med vindhette.

5) Hold kameraet stille. Helt stille. Det er ekstremt forvirrende å se på filmklipp, der kameraet beveges hele tiden. Bruk stativ så lang det er mulig. Hvis du skal bevege deg, så bruk enten en stabilisator, rulleskøyter, skinner eller noe annet som støtter kameraet. Du kan til nød bevege kameraet håndholdt, men hold kameraet tett mot kroppen og beveg det ganske langsomt. Slå alltid på bildstabiliseringen.

6) Ikke film mens du zoomer inn på en detalj. Vis først oversiktsbildet. Stopp kameraet, zoom inn, og begynn å filme igjen. En zoombevegelse irriterer og gir folk lyst til å se hva som ligger utenfor rammen. Husk at du ikke trenger bestemme hva seeren skal se. Zoom ut og la folk selv gå på oppdagelsesferd i bildet.

Kanskje du er interessert i...