Redd eksponeringen i mørke bilder

I vanskelig lys kan bilder lett bli for dystre, men det kan heldigvis rettes. Ved hjelp av justeringslag i Elements og klassiske teknikker kan du raskt hente frem detaljer ut av mørket.

29. juni 2012

Hvis du har tatt bilder der lysforholdene har vært en utfordring for kameraets lysmåler, og resultatet derfor ikke er optimalt, er det hjelp å få. Det kan f.eks. være bilder tatt i motlys som bildet i dette kurset, hvor forgrunnen ligger i mørke, fordi kameraet har eksponert etter den lyse himmelen.

Når man bare har tatt et enkelt bilde som her, er det en annen metode som er ganske effektiv.

En tur i mørkerommet Hvis man har prøvd å stå i et mørkerom og fremkalle bilder, kjenner man utvilsomt til hvordan man overbelyser og underbelyser bestemte områder i bildet ved å vifte foran lysstrålen. Den teknikken kan man gjenskape med verktøy som Dodge Tool og Burn Tool, som henholdsvis lysner og demper. Men siden verktøyene er såkalt destruktive og endrer piksler hvis man bruker dem direkte på bildet, bruker vi i stedet justeringslag og tilfører effektene varsomt her med Brush Tool, hvor man kan justere effekten med Opacity.

Kanskje du er interessert i...