Slik gjør du bildene skarpere med Photoshop Elements

Bildene dine er sjeldent helt skarpe når de forlater kameraet, men det kan bildebehandlingsprogrammer som Photoshop Elements raskt rette opp på. Lær hvorfor bildene er uskarpe, og hvordan bildebehandlingen forbedrer dem.

1. juli 2013

De aller fleste digitalkameraer er utstyrt med et såkalt anti-alias-filter, som sitter foran bildebrikken og slører bildene en tanke. Det er en fordel hvis man fotograferer svært detaljerte områder som f.eks. et gitter på avstand, eller stoff, hvor strukturene kan danne stygge mønstre, som kalles moiré.

Men filteret gjør også at bildene ikke blir helt skarpe. Derfor bør man alltid tilføre litt skarphet i bildebehandlingen, og skal bildene skrives ut, kan man gi ganske kraftig skarphet. Når man tilfører skarphet i bildebehandlingen, økes kontrasten i overgangene mellom lyst og mørkt. Hvor mye skarphet man skal gi, avhenger av en lang rekke faktorer.

Bildestørrelsen er en av de viktigste. Er oppløsningen lav, må man ikke gi like mye skarphet som til et stort. I tillegg avhenger mengden av skarphet av hvor bildet skal vises. På utskrift kan man gi mer skarphet enn hvis bildet bare skal vises på skjermen. Dessuten spiller bildets lys og kontrast inn, og derfor er skarpheten alltid det siste trinnet i enhver bildebehandling. I artikkelen under kan du se hvordan du lett tilfører skarphet i Photoshop Elements, så det passer til utskrift.

Kanskje du er interessert i...