Adobe Photoshop Lightroom 2

Adobe Photoshop Lightroom 2

Adobe brukte ikke lang tid på å ta utfordringen fra Apples Aperture 2. Resultatet er vesentlige forbedringer og et langt mer helstøpt program til fotografer. Se her om versjon 2 innfrir våre høye forventninger.

2. oktober 2008

Ifølge Adobe er Lightroom skreddersydd til fotografen, og etter å ha arbeidet med den nye versjonen er vi ikke i tvil. Versjon 2 byr på en rekke kraftige nyheter, men inneholder også tiltrengte finpussinger.

Den mest oppsiktsvekkende nyskapningen er uten tvil at man nå kan bildebehandle utvalgte områder med Adjustment Brush. Man maler ganske enkelt med en pensel over de områdene som skal endres, og bestemmer selv typen av bildebehandling. Det er f.eks. mulig å justere kontrast og fargemetning, og man kan også tilføre skarphet eller tone området med en bestemt farge.

Man kan lettere perfeksjonere portretter i Lightroom 2. Her har vi sløret huden med negativ Clarity, gjort øynene lysere og leppene kraftigere.

Heldigvis har Adobe tilføyd funksjonen Auto Mask, som begrenser masken til bestemte fargeområder. Funksjonen minner litt om Color Replacement Tool og gjør det enkelt å endre elementer som f.eks. en farget dør, uten at resten av bildet blir påvirket. Det er også mulig å bestemme størrelse på penselen og å justere om den skal ha en hard eller myk kant. Man kan selvfølgelig også slette deler av masken igjen.

Adjustment Brush fungerer svært godt i praksis, og faktisk også til retusjering av portretter. Den krever likevel litt tilvenning i forhold til lignende funksjoner i den vanlige Photoshop.

Programmet sorterer raskt. Her vises bilder med nøkkelordet Alsace, som har minst tre stjerner og er tat med ISO 200 og blender F11.

Perfekt skarphet

Bildebehandlingen er fullstendig ikkedestruktiv, og man kan derfor til enhver tid gå tilbake og finjustere alt. Her er Lightroom et skritt foran konkurrenten Aperture, som først må danne en bildefil å arbeide på. Verktøyet kan likevel godt reagere litt langsomt når man arbeider med Auto Mask og er i gang med flere justeringer på en stor raw-fil.

Ved hjelp av Graduated Filter har vi raskt dempet eksponeringen, satt inn en mørkeblå farge samt økt fargemetningen i himmelen.

En annen velkommen nyhet er Graduated Filter, som fungerer akkurat som et gradueringsfilter. Man kan altså lage et forløp hvor man demper lyset, fargemetningen eller kontrasten gradvist i deler av bildet.

Les hele artiklen i DIGITAL FOTO nr. 15/2008

Kanskje du er interessert i...