Fem gode tips til Lightroom

Det er mange smarte triks som gjør organiseringen og bildebehandlingen mye enklere. Her er fem av dem.

24. mars 2011

Når man først har lært Adobe Lightroom nærmere å kjenne, kan de fleste raskt få organisert bildesamlingen og klare det meste av bildebehandlingen. Men selv for de erfarne finnes det triks som gjør det hele enda lettere.

Det er til stor hjelp å kunne opprette såkalte virtuelle versjoner av et bilde. Det er kopier som du kan utføre en rekke justeringer på uten å røre det originale. De tar nesten ikke plass, så opprett gjerne flere, og eksperimenter så mye du vil. Det gjøres ved å velge Photo og Create Virtual Copy eller bare taste Ctrl + ’.

Collections er fin til å få samlet favorittbildene fordelt i forskjellige emner. Her er en metode som gjør det enda lettere å legge en masse spredte bilder til en Collection. Høyreklikk på din Collection og velg Set as Target Collection. Velg så den lille sprayflasken i bunnen av programmet og velg Target Collection. Nå kan du bare klikke på bildene for å legge dem til.

Mange av de mer avanserte funksjonene til bildebehandling har tilknyttet det såkalte Target Adjustment-verktøyet, som gjør det mulig å justere bildene ved å klikke rett på områder og trekke med musen. Tast Ctrl + Shift + Alt + T for å aktivere den til Tone Curve når du skal styre kontrasten. Ved å taste Ctrl + Shift + Alt + S kan du justere fargemetning direkte på bildet, og med Ctrl + Shift + Alt + L er det lysstyrken i bestemte fargeområder du får kontroll over.

Du kan kopiere bildejusteringer fra et bilde til andre raskt og elegant. Velg det bildet du er ferdig med å bildebehandle. Tast så Ctrl + Shift + C. I et vindu må du nå markere de justeringene som skal kopieres. Klikk deretter Copy. Velg et annet bilde og tast Ctrl + Shift + V. Nå overføres alle justeringene.

På samme måte kan du kopiere alle endringer av metadata som f.eks. Copyright, nøkkelord og antall stjerner. Her skal du i stedet taste Ctrl + Shift + Alt + C. Nok en gang må du markere i et vindu de endringene som skal kopieres og klikke Copy. Velg så et annet bilde og tast Ctrl + Shift + Alt + V for å overføre endringene.

Kanskje du er interessert i...