Venezia fotografert av Scott Kelby

Kraftig vidvinkel og lange lukkertider er Scott Kelbys foretrukne virkemidler når han tar de berømte reisebildene sine – så også her foran den eventyrlige franske øya Mont Saint-Michel.

© Scott Kelby

Møt Scott Kelby: Lightroom-orakelet over alle – og få de beste tipsene hans for bildebehandlingen

De aller fleste fotografer i USA kjenner navnet Scott Kelby. Med over 60 bøker om Lightroom og Photoshop og utsolgte workshops over hele verden er den amerikanske fotografen det nærmeste man kommer en fotoguru.

17. oktober 2018

Året er 2007, og etter å ha fotografert utallige kamper mellom forskjellige universitetslag er Scott Kelby endelig blitt sluppet inn på sidelinjen under en kamp i den profesjonelle amerikansk fotball-ligaen, NFL. 

Han gyser når han med kameraet over skulderen går gjennom spillertunnelen på Soldier Field, et av landets største stadion-anlegg.

"Jeg var der med en venn, og det var bare så overveldende. Der var kanskje 90 000 tilskuere der, og spillerne var ­allerede i ferd med å varme opp på banen, så ­ingen så på oss”, ler han og fortsetter:

“Men det var et perspektiv jeg som fan aldri hadde trodd at jeg ville få.”

Sju år senere kunne Scott krysse av et stort livsmål på listen: å fotografere samtlige 32 fotballag i NFL.

Amerikanske fotballspillere i NFL

Scott Kelby er en lidenskapelig fotballfan, men han hadde aldri drømt om at han en dag ville få fotografere alle de 32 fotballagene i den profesjonelle ligaen, NFL. 

© Scott Kelby

Verden rundt som underviser og turleder

Sportsfotografi er langt fra den eneste sjangeren den amerikanske fotografen Scott Kelby hevder seg i. 

Det første seriøse bildet han tok med et digitalkamera, var på en ferie på Hawaii med familien sin, og når han reiser verden rundt på sine populære workshops og PhotoWalks, slipper fingeren stort sett ikke utløserknappen. 

Bilde av Teatro La Fenice i Venezia

Scott Kelby klarte å ta et bilde av operahuset i Venezia, Teatro La Fenice, uten turister. Han fant den riktige plasseringen, ventet til alle turistene hadde gått ut av salen, og satte så kameraet sitt helt ned på gulvet.

© Scott Kelby
Vakker grønn tunnel ved Dromoland Castle i Newmarket-on-Fergus i Irland

Scott Kelby dyrker to ting i alle reisebildene sine – symmetri og tidløshet. Det gjelder også her i den grønne tunnelen ved Dromland Castle i Newmarket-on-Fergus, Irland. 

© Scott Kelby

Selv om mange av stedene Scott Kelby besøker, vrimler av turister, lykkes han alltid med å ta flotte, mennesketomme bilder i for eksempel Venezia, Roma og Lisboa. 

Hemmeligheten er tålmodighet, lange lukkertider og den rigtige vinkelen. Og så gjør han alltid litt mer med bildene sine foran datamaskinen.  

Opp gjennom årene har han utviklet en omhyggelig rutine hvor han blant annet gir fargene litt ekstra schwung og kraft, øker skarpheten i bestemte områder og framhever strukturene slik at bildet blir klarere og flottere. 

> Test deg selv - bør du velge Lightroom Classic eller Lightroom CC?

Få de beste tipsene fra Lightroom-insideren

Les hele intervjuet med Scott Kelby, som lever og ånder for å få andre fotografer til å lykkes, i Digital FOTO nummer 17/2018. 

Her får du blant annet helt konkrete tips for å løfte bildene dine med enkle justeringer i Lightroom.

Tegn et abonnement på Digital FOTO og les det nye bladet nå på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de ti seneste utgavene av Digital FOTO 

Redaksjonen anbefaler: 100 tips og kurs om bildebehandling

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det. 

Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs i Photoshop, Lightroom og Elements.

Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og behandler alle bildene dine.

Med boken i hånden kan du lett løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.

> Akkurat nå kan du få boken 100 tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...