Ny og billig Lightroom lansert

Så er den krraftige raw-konverteren fra Adobe klar i den endelige utgaven. Og prisen er til og med satt betraktelig ned.

7. mars 2012

Den splitter nye versjon 4 av Lightroom er nettopp blitt frigitt, slik at alle fotoentusiaster straks kan komme i gang med å forbedre både raw-filer og få en kraftigere organisering av bilder og video. Programmet har vært ute som beta – en foreløpig utgave – siden begynnelsen av året, men nå er Lightroom blitt finpusset og over 800 feil er rettet på.

Den største overraskelsen er nok prisen, som er satt ned betraktelig. Nå koster fulllversjonen 1087,50 kroner, mens en oppgradering fås for 612,50 kroner på Adobes webbutikk. I forhold til beta-versjonen kan den ferdige utgaven åpne raw-filer fra Canon EOS-1D X, Canon PowerShot G1 X, Nikon D4, Nikon D800 og Nikon D800E.

Blant de største forbedringene i forhold til Lightroom 3 er noen langt bedre funksjoner til å styre lysbalanse, redde høylys, lysne skygger, samt gi større klarhet i bildene. Bildebehandlingen har også fått et løft i form av flere funksjoner til å male justeringene på bildene, som f.eks. selektiv hvitbalanse og støyreduksjon.

Blant de andre gode forbedringene er den såkalte Soft Proof-funksjonen til å tsekke om en skriver kan gjengi alle fargenyansene i et bilde, og det også er import av flere typer video-formater, som man nå kan utføre bildebehandling på.

I tillegg er det kommet fotobøker og støtte av gps, så man kan sette bildner på verdensksrtet inne i Lightroom 4. Du kan leee mer her, hvor du også kan hente en prøveversjon eller kjøpe programmet.

Kanskje du er interessert i...