Adobe Photoshop CS4

Adobe Photoshop CS4

Den nye versjonen av Photoshop byr på flere markante ny heter til en krevende fotograf. Det er snakk om nyttige og smarte funksjoner som legger CS3 langt bak seg og gjør CS4 til en kjempesucces.

13. januar 2009

Adobe har laget et nytt og spennende brukersnitt til Photoshop CS4, som ved første øyekast virker grått og kjedelig. Men man begynner raskt å sette pris på forandringene.

Nå åpnes de enkelte bildene f.eks. som faneark side om side, så de er lettere å skifte imellom. Samtidig kan alle dokumentene arrangeres automatisk i brukersnittet på en mer oversiktlig måte, og Mac-brukere kan få CS4 til å fylle hele bruker- flaten og skjule Skrivebordet, akkurat som i Windows.

Det er også lagt til grafikkakselerasjon, så man kan vri på dokumentet, som når man tegner på et ark. Og nå er det endelig blitt mulig å se bildene sine i full kvalitet uansett zoom nivå. Før måtte man bruke enten 100 %, 50 % eller 25 % for at man kunne stole på skjermen.

Men Adobe har enda mer i godteposen. Nå kan man visuelt se og stille penselens størrelse og hardhet med musen direkte på bildet, så det er slutt på å gjette seg til hvordan penselen best justeres til en gitt oppgave.

Og så er det kommet en liten, men genial funksjon til, og det er at Clone Stamp Tool helt presist viser det utsnittet i lokalområdet som man har bedt om å klone fra. I CS3 fylte dette eksempelet, kalt Overlay, hele skjermen og var ofte mer i veien enn til hjelp. Nå er det plutselig helt uproblematisk å klone detaljer så de flukter nøyaktig med linjer.

Med Clone Stamp Tool får man nå vist akkurat hva man er i ferd med å klone, så man kan treffe den helt rette posisjon uten å måtte gjette.

Forbedrede justeringslag

Justeringslag opprettes enkelt ved å klikke på et ikon i det nye Adjust ments-panelet. Her tilføyer man så justeringene uten å måtte lukke et vindu først.

Den største nyheten er imidlertid at man akkurat som i Lightroom kan justere kontrast og farger ved å trekke med musen direkte på bildet. Det virker både med Curves og Hue/Saturation og er en kjempebonus i praksis. Det er også kommet en palett til å finjustere masker med. Det mest interessante her er at man kan stille fortløpende hvor myk kanten i en maske skal være. Det er altså mulig å gå tilbake og finjustere dette på et senere tidspunkt. Det er smart, men dessverre kan man ikke på samme måte fortløpende utvide eller innsnevre en maske med funksjonen Contract/Expand.

Til gjengjeld skuffer helt klart ikke de forbedrede verktøyene Dodge og Burn til å male områder lysere og mørkere. De virket i praksis bare med svart-hvite bilder før, men med den nye funksjonen Protect Tones er de en fornøyelse å bruke på fargebilder. De virker nemlig så godt at man ikke lenger trenger å bruke en omvei med blandingseffekter som f.eks. Soft Light for å oppnå den ønskede effekten.

Verktøyene Dodge og Burn er betydelig forbedret. Nå kan man styre lysbalansen helt optimalt med penselstrøk i spesifikke områder.

Smart panoramaeffekt

Med den lille genistreken Content-Aware Scale kan man raskt gjøre et bilde bredere eller smalere. Photoshop sørger nemlig for å bevare områder med mange detaljer, mens ensartede områder som f.eks. en strand eller himmel strekkes ut. Funksjonen virker overraskende godt, men skal til tider ha litt hjelp via markeringer rundt de områdene man ønsker beskyttet.

Med Content-Aware Scale sørger CS4 for å beskytte detaljer som f.eks. båtene her, mens vann og himmel er strukket uten tegn på manipulasjon.

Funksjonen Photomerge til å samle flere bilder til f.eks et panorama er også markant forbedret. CS4 kan nå automatisk fjerne vignettering, men kan også justere farger og toner, så de enkelte bilder overlapper hverandre penere.

Kanskje du er interessert i...