Slik finner du forlatte hus

Britt Marie Bye bruker forlatte og forfalne hus til å skape spennende fotografiske fortellinger. Få de beste tipsene hennes her. 

© Britt Marie Bye

3 tips for deg som vil fotografere forlatte hus

Britt Marie Bye stemningsfulle bilder av forlatte hus har blitt vist i internasjonale medier som Lonely Planet, The Daily Mail og The Sun. Her deler hun de tre beste tipsene sine for å finne fotogene hus.

12. september 2019 av Sarah Marie Winther

For en håndfull år siden gikk Britt Marie Bye en tur i skogen i nærheten av huset til foreldrene sine. Her kom hun forbi en forfallen gård. Døren sto åpen, så hun gikk inn, og til sin forundring oppdaget hun at alt inventaret var intakt.

"Jeg fikk en så god følelse av å stå i det huset. Det hadde stått helt stille, mens skogen og samfunnet hadde forandret seg", forklarer Britt. 

Da hun kom hjem, kjøpte hun sitt første kamera, et Canon EOS 650D, og snart ble gåturene utelukkende brukt på å lete etter forlatte hus. Det viste seg at det bare i hennes egen by var flere tomme hus.

I dag har Britt over 95 000 Instagram-følgere, er fast kunstner på Galleri Ramfjord i Oslo og har en bokkontrakt med Aschehoug. 

Her deler hun de beste tipsene sine for å finne og fotografere hus med oss.

> Les også: På jakt etter det lukkede land 

Forlatt hus og buss i Norge

Normalt ville dette huset ha vært for ødelagt for Britts smak, men det absurde i at det lå et hus og en buss på en bakketopp uten noen umiddelbar vei opp dit, pirret nysgjerrigheten hennes. 

© Britt Marie Bye

1. Beveg deg bort fra hovedveien

De best bevarte husene ligger ikke langs hovedveien, hvor alle som kjører forbi, kan se dem, men på de små, gamle veiene. 

Bruk satellittjenesten Google Maps Street View for å sjekke et område for forlatte hus før du kjører ut.

> Les også: 6 apper du skal må på smarttelefonen din 

2. Let etter hus med karakter

Det er ikke alle forlatte hus som er like interessante på bilder. 

Når Britt Marie Bye velger husene hun har lyst til å fotografere, ser hun etter hus som har personlighet og karakter. Det kan for eksempel være fordi vinduene ligner på øyne og gardinene ligner på øyelokk.

> Vil du bli en mester på komposisjon? Så klikk her!

3. Husk å være respektfull

Når du fotograferer forlatte hus – uansett hvor nedslitte og ødelagte de er – er det viktig at du husker at alle hus har vært noens hjem en gang.

Hvis døren står åpen, kan du i utgangspunktet godt gå inn, men ikke etterlat deg spor, ikke ta med deg noe fra huset, og vær påpasselig med hvem du deler husets beliggenhet med.

> Læs også: Døde og forlatte steder du må fotografere – hvis du tør!

Forlatt hus i Lofoten

Britt tok dette bilde på en ferie i Lofoten for et par år siden. Hun redigerer bildene sine veldig lite, så det var stort for henne å fange den spektakulære solnedgangen. 

© Britt Marie Bye

Få de spennende historiene bak de forlatte husene i Digital FOTO

I Digital FOTO 14/2019 har vi snakket med Britt Marie Bye om hvordan fotograferingen ble en vei ut av alvorlig sykdom, om alle dem som kontakter henne med historier om husene hun fotograferer, og om hvorfor hun aldri lenger går inn i et hus uten å spørre naboene om lov.

I artikkelen kan du også se mange av de vakre bildene til Britt Marie Bye. Vil du se mer, stiller hun ut bilder fra 28. september til 13. oktober 2019 i et nytt og stort fotoprosjekt på Galleri Ramfjord i Oslo. Prosjektet har vært underveis i over et år, og det tar utgangspunkt i fotografens egen familiehistorie. 

Hvis du ikke abonnerer ennå, har vi en rekke spennende tilbud til deg akkurat nå.

Hvis du for eksempel skal ut og lete etter forlatte hus, kan du få en robust kikkert sammen med to numre av Digital FOTO for bare 59,50 + porto og ekspedisjon. Se tilbudet her.

Så fort du har bestilt abonnementet ditt, får du tilgang til Fordelssonens mange videoer og veiledninger med én gang. Du kan også lese de nyeste utgavene av Digital FOTO på nettbrett eller smarttelefon med appen Wype.

Kanskje du er interessert i...