Overrasket fotograf
Dette tok oss på sengen

Her er de fem tingene som overrasket oss mest på fotofronten i 2017.

© Shutterstock

5 ting som overrasket oss i fotoverdenen i 2017

I løpet av året kommer det alltid noen fotonyheter som tar oss på senga – enten i positiv eller negativ forstand. Her er de fem tingene som overrasket oss mest i år.

1. Lightroom delte seg i to

Vi likte årets store oppdatering fra Lightroom ganske så godt. Ikke minst det at nye Lightroom CC automatisk lagrer alt i nettskyen. Men vi er overrasket – og egentlig ikke så glade for – at Lightroom valgte å dele programmet i to.

​Idéen om å lage en versjon som er enklere å bruke, er grei, men det kunne de jo ha integrert i det samme programmet. ​

Vi kunne godt ha tenkt oss alle de mulighetene Classic CC har, og samtidig fordelen med den automatiske kopieringen til nettskyen, som CC utfører.

Du kan lese mye mer om begge versjonene av Lightroom i kursdelen i det trykte magasinet og i videokurs i Fordelssonen. 

Akkurat nå kan du teste Fordelssonen med 1 nummer av Digital FOTO for bare 29 kroner. 

Adobe Lightroom
To versjoner

I 2017 ble Lightroom delt opp i to programmer, Lightroom CC og Lightroom Classic CC. Idéen var god, men resultatet overrasket oss.

© Adobe

2. Biologiprofessor ble hvalrossvenn

I Tromsø fant vi biologiprofessoren og fotografen Audun Rikardsen, som har vunnet en rekke fotopriser, blant annet Wildlife Photographer of the Year. Vi snakket med ham om da han ble god venn med en hvalross på 600 kilo og hørte de spennende historiene hans fra felten.

3. GoPro falt i bakken

Mot slutten av 2016 måtte GoPro trekke alle Karma-dronene sine, for de datt rettt og slett ned fra himmelen. I begynnelsen av 2017 fant de feilen og kunne gjenoppta salget.

Men vi er overrasket over at GoPro, som jo har sust inn på kameramarkedet og satt nye standarder og funnet opp ny​e behov, ikke har klart å slå igjennom med ​dronen sin og gi DJI litt konkurranse – eller for den saks skyld slå igjennom på et annet, innovativt område.

GoPro Karma-drone
Drone i bakken

GoPros drone Karma falt bokstaveligt talt ned og klarte ikke å få inn litt ny konkurranse på dronemarkedet.

© GoPro

4. Alpha9 gikk i brudd

Som regel når det kommer nye kameraer, vet sånn omtrent hva vi skal forvente, og selv om vi blir glade, blir vi sjelden veldig overrasket. Men det ble vi likevel da Sony i april sendte ut Alpha9 til butikkene.

Toppmodellen hadde rå spesifikasjoner, og særlig de 20 bildene i sekundet, de 693 autofokuspunktene og den konstant oppdaterte søkeren som aldri går i svart, fanget oppmerksomheten vår.

5. Nytt bildeformat

De nye iPhonene, som kom i september 2017, presenterte et helt nytt bildefilformat, nemlig HEIF. En HEIF-fil tar bare halvparten så mye plass som en jpeg, uten at kvaliteten blir dårligere. Det var en – positiv – overraskelse, og mye tydet på at vi ikke var de eneste som ble overrasket. Adobe virket heller ikke helt klare for å håndtere det nye formatet.

Og når vi først snakker om iPhone, må vi si at vi også ble veldig overrasket over studiobelysningsfunksjonen i iPhone X. Det fungerer overraskende godt, og vi er spent på hva framtiden vil by på.

Er du ikke med på iPhone X-bølgen, kan du oppgradere din egen smarttelefon med et lekkert objektivsett med bl.a. fiskeøyeobjektiv. 

Akkurat nå får du objektivsettet til mobien din med 2 numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. 

Portrett i studiobelysning

Med iPhone X kan man ta portrettbilder med simulert studiobelysning, og det fungerer overraskende godt.

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...