Canon stopper PIKSELKAMPEN

Vi er vant til at nye kameragenerasjoner har høyere oppløsning, men Canon går nå motsatt vei med det nyeste medlemmet i den legendariske G-serien. Oppløsningen er satt ned med 32 prosent for å forbedre bildekvaliteten i svakt lys.

27. august 2009

G-serien fra Canon har gjentatte ganger vist seg å by på noe av det ypperste innen bildekvalitet og muligheter blant kompaktkameraer. Det er da også mange fotoentusiasters valg som supplement til speilrefl eks, så derfor vil mange fotonerder bli skuff et når de ser spesifi kasjonene på det helt nye PowerShot G11. Stikk imot hva man ellers ser på nye modeller, er oppløsningen nemlig gått ned i forhold til forgjengeren. Mens G10 hadde 14,6 megapiksler, har G11 gått tilbake til å ha de 10,0 megapikslene som serien hadde for tre år siden. Men det er mening i galskapen. Bildebrikken er nemlig av en ny type, som Canon kaller High Sensitivity Sensor, som skal gi langt bedre bilder i svak belysning. Ifølge produsenten er signal-støyforholdet forbedret betydelig, så korn blir langt mindre tydelige. For å takle støyen har det likevel vært nødvendig med en lavere oppløsning, der hver enkelt piksel er større, og dermed ikke gir så mye støy. ISO går nå opp til 3200 mot 1600 på G10. En annen overaskelse er at skjermen har skrumpet fra 3,0 til 2,8 tommer. De første G-modellene hadde en fleksibel skjerm, noe som er en stor fordel når man f.eks. fotograferer makro. Canon droppet dem i 2006, da det ville gjøre kameraene større. Nå er den fl eksible skjermen endelig kommet tilbake, men for å holde kamerastørrelsen på nivå med G10, er skjermen gjort 0,2 tommer mindre, mens oppløsningen fortsatt er på detaljerte 461 000 punkter.

Blandt andre nyheter i G11 fi nner man en Quick Shot-funksjon, der autofokusen er aktiv hele tiden, slik at man bare kan trykke på utløseren, og får et skarpt bilde selv om det går fort for seg. Tar man en serie bilder av et motiv i bevegelse, er det nå ikke bare autofokusen som følger motivet, men eksponeringen justeres også fortløpende, slik at man får korrekt lys selv om motivet beveger seg inn i skyggen. Objektivet er av samme type som på forgjengeren med 5x zoom, som tilsvarer 28-140 mm.

Kanskje du er interessert i...