Canon EOS 5D Mark II

DIGITAL FOTO har testet Canon EOS 5D Mark II

Som det første bladet i Norge har vi hatt muligheten for å teste speilreflekskameraet EOS 5D Mark II. Se utdrag av testen her og gled deg til den fulle versjonen i DIGITAL FOTO nr. 18.

5. november 2008

Kameraet kommer i butikkene først tidligst i slutten av november, men vi fikk teste en beta-sample med fastvare-versjon 00. Selv om kameraet altså ikke er en helt ferdig produksjonsmodell, var vi svært imponerte. Vi er nettopp ferdige med en stor og grundig test av det etterlengtede speilreflekskameraet fra Canon. Testen blir offentliggjort i sin helhet med bilder, spesifikasjoner og målinger i papirutgaven, men her kan du få en liten smaksprøve.

Det er bare i begrenset omfang nødvendig å arbeide med det store hjulet til eksponeringskompensasjon bak på kameraet. Fargegjengivelsen er mettet og flott, og bare i svakt kunstlys er det grunn til å gripe inn manuelt. Jpeg-bildedannelsen styres greit og sikkert med Picture Style. Denne funksjonen inneholder forhåndsprogrammerte oppsett av farge, skarphet og kontrast, som passer til motivtyper som portrett, landskap med mer, og man kan også lage sine egne profiler. De endres med et trykk på en knapp, og valget ses på lcd-skjermen. Det er en utrolig viktig funksjon hvis man gjerne vil ha flotte jpeg-bilder rett ut av kameraet. Nikon og Sony har de samme mulighetene, men de virker ikke på langt nær så godt i praksis. Canons nye Auto ISO sørger for en lukkertid som minst tilsvarer brennvidden, altså f.eks. 1/250 sekund til 250 mm brennvidde. Det sikrer skarpe bilder.

Den spesielle funksjonen Peripheral Illumination Correction nøytraliserer automatisk vignettering fra Canon-objektiver. Opptil 40 optikker kan programmeres inn i kameraet, og over 60 profiler kan lastes ned fra nettet. Full-frame-kameraer med høy oppløsning er ekstra følsomme overfor støv, men det nye EOS 5D Mark II er utstyrt med Canons hittil mest avanserte støvfjerner.

Autofokusen hos Canon har alltid vært litt raskere og litt mer nøyaktig enn konkurrentenes, og slik er det fortsatt. Man kunne nok ønsket seg flere fokuspunkter spredt mer ut, men de som er der, gjør det fremragende ved alle lysforhold, brennvidder og motivtyper.

Verdens første med Full HD

Som noe helt nytt hos Canon kan EOS 5D Mark II ta opp video i Full HD med en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Video tas opp i mov-formatet og kan avspilles i en vanlig Quick Time Player eller med den medfølgende programvaren. I beste kvalitet må man regne med at ett sekunds opptak fyller syv MB. Bilde- og lydkvaliteten er imponerende god, men man skal være oppmerksom på at autofokusen ikke fungerer, og at eventuell bildestabilisering må slås av på objektivet.

For den erfarne vil Canon EOS 5D Mark II sammen med et par gode objektiver være et forrykende verktøy som gjør det mulig å oppfylle nærmest enhver fotografisk ambisjon.

Gled deg til DIGITAL FOTO nr. 18, som kommer ut i begynnelsen av desember. Her får du den fulle anmeldelsen av dette nye kameraet, der vi avslører om Canon kan blåse Nikon D700 og Sony Alpha900 av banen. Du får også svar på om EOS 5D Mark II er verdens beste kamera i prisklassen under 100 000 kroner.

Bilder tatt med EOS 5D Mark II

Kanskje du er interessert i...