Adobe Photoshop Lightroom 3

Endelig kom Lightroom 3

Etter over et halvt år med beta-versjoner er den ferdige utgaven av Photoshop Lightroom 3 endelig blitt lansert. Og her er det massevis av snacks for den ivrige fotoentusiasten og spennende nyheter som ikke var med i den første betaen.

8. juni 2010

Nå er det mulig å få enda bedre bildekvalitet ut av råopptak, takket være nye algoritmer i raw-konverteringen. Blant annet er støyfjerneren blitt kraftig forbedret, slik at man nå kan fjerne både fargestøy og korn, uten at det går ut over detaljgraden. Et nytt skarphetsfilter skal også gi bedre resultater enn i tidligere versjoner.

Og endelig kan man også ta farvel med en lang rekke objektivfeil. Lightroom har nemlig fått samme Lens Correction-modul som man finner i det nye Photoshop CS5. Programmet retter selv kromatisk aberrasjon, som gir fargede kanter i kontrastrike overganger, fortegning, som bøyer rette linjer, og vignettering, som gir mørke bildehjørner. Funksjonen bygger på tester som Adobe har gjort av en lang rekke kombinasjoner av kamerahus og objektiver. Har firmaet ennå ikke testet din egen kombinasjon, kan du lage en profil eller justere manuelt selv.

Blant andre nyheter i programmet har man muligheten til å koble kameraet til datamaskinen og bruke Lightroom som utløserknapp. Så snart man har tatt et bilde, overføres det til Lightrooms bibliotek. Import-delen har også fått en gjennomgang, og er blitt enklere og raskere å bruke. I tillegg kan man nå hente videoopptak fra speilreflekskameraer inn i Lightrooms bibliotek, så man kan organisere dem med f.eks. søkeord. Prisen forventes å bli 2940 kroner, mens en oppgradering fra Lightroom 2 koster 1160 kroner.

Kanskje du er interessert i...