Panasonic Lumix DMC-G1

Kompakt kamera med utskiftbar optikk

Panasonic har fjernet speilet i sitt nye systemkamera. I stedet er det nå en elektronisk søker med live view, som kan trekke på fordelene fra både kompaktkameraer og speilrefleks

20. november 2008

Etter et meget tett samarbeide har produsentene Panasonic og Olympus nå utviklet standarden Micro Four Thirds, som er et helt nytt digitalt system. Det første kameraet er Lumix DMC-G1 fra Panasonic.

Selv om speilet er fjernet, har produsenten klart å lage et svært kompakt kamera som inneholder alle fordelene fra speilrefleks, f.eks. muligheten for å skifte optikk.

I stedet for speil og optisk søker brukes live view og en elektronisk søker. Nettopp søkeren har en oppløsning som tilsvarer hele 1,4 megapiksler og viser 60 bilder i sekundet, noe som gir et meget klart og detaljert søkerbilde.

Speilreflekskameraer bruker vanligvis en lynrask fasegjenkjennelse til autofokus, men det krever speil, og er derfor slett ingen mulighet i det nye G1. Kameraet bruker i stedet kontrastgjenkjennelse, som vi kjenner fra kompaktkameraer. Denne typen er normalt mer langsom enn fasedeteksjon, men Panasonic har faktisk klart å skru opp hastigheten, slik at den er minst like rask som fasedeteksjonen på mange speilreflekskameraer.

Ved hjelp av live view og kontrastdeteksjon kan man både bruke ansiktsgjenkjennelse i kameraet og iA-funksjonen, som kan gjenkjenne motivtypen og helt automatisk stiller til f.eks. landskap eller makrofotografering.

Kanskje du er interessert i...