Pentax k-X

Lag HDR direkte i speilrefleks

Det er beinhard kamp blant produsentene om å lokke nye speilrefl eks-brukere inn i nettopp deres systemer. Pentax satser på at farger, fart, HDR og video får K-x til å ligge fremst i feltet.

5. november 2009

Nå kan du få et speilreflekskamera som virkelig skiller seg ut fra mengden. Det nye K-x fra Pentax fåes nemlig i spesielle farger som rød eller hvit. Rent teknisk hever nyheten seg også over andre billige speilreflekser. Det kan nemlig ta 4,7 bilder i sekundet og har 11 autofokuspunkter, hvorav ni er av den raske kryssensortypen, så det er et opplagt valg til actionbilder på et stramt budsjett. Lukkermekanismen kan ifølge Pentax klare over 100 000 eksponeringer, så man behøver ikke å være redd for å fyre løs med dette kameraet.En smart funksjon er at man kan lage HDR-bilder uten å måtte ta i bruk bildebehandling. Kameraet kan nemlig automatisk sette sammen tre forskjellige eksponeringer til ett bilde med et stort dynamisk omfang og flere detaljer i høylys og skygger.

Det nye kameraet har en oppløsning på 12,2 megapiksler på en nyutviklet cmos-bildebrikke og byr også på videoopptak. Her er oppløsningen i HD på 1280 x 720 piksler med 24 bilder i sekundet. K-x har dessuten live view med ansiktsgjenkjennelse, men desverre kan ikke skjermen på 2,7 tommer vris eller vippes. Pentax har konstruert en ny bildeprosessor kalt PRIME II, som gjør det mulig å behandle data raskere, og som skal sikre mer naturtro farger enn tidligere. ISO kan stilles fra 50 til 12 800. Det er innebygd bildestabilisering til å sørge for skarpe bilder ved lange lukkertider, og det er også støvfjerner på bildebrikken.Man kan velge mellom flere filtre, som kan etterligne f.eks. fiskeøyeoptikk eller endre fargene betraktelig, så de minner om den gamle kjemikalieffekten cross process. K-x kan ta bilder i raw-formatet DNG, så man kan åpne filene i f.eks. Elements uten å måtte vente på en oppdatering av programmet.

Kamerahuset har en veiledende pris på 4995 koner, mens prisen i et kit med standardoptikk på 18-55 mm er 5495 kroner. For 6995 kroner får man også et tele-objektiv, som dekker 50-200 mm.

Kanskje du er interessert i...