Nikon D3100

Forgjengeren var Europas bestselgende speilreflekskamera, så det hviler en tung arv på den nye lillebroren fra Nikon, D3100.

5. november 2010

Selv om Nikon var først med speilreflekskameraer som kunne ta opp video, er firmaet for lengst blitt forbikjørt av flere konkurrenter, som har kunnet tilby høyere oppløsning. Men det er slutt nå, når japanerne skifter ut sin minste speilrefleksmodell med D3100. Det er nemlig det første Nikon-kameraet som tar opp video i Full HD på 1920 x 1080 piksler. Selv langt dyrere familiemedlemmer som D300S og D3S klarer bare 1280 x 720 piksler. På dette feltet har Canon likevel for lengst oppgradert.

Til gjengjeld har kameraet, i likhet med noen av Sonys nyeste Alpha-modeller, fått kontinuerlig fokus når man tar opp video. Tidligere måtte man stille skarpt før man startet opptak, og etterfokusere manuelt for at ting i bevegelse skulle være skarpe.

Utfordrer videokameraene

Alle videofunksjonene og den lave prisen på 5590 kroner i et kit med et objektiv på 18-55 mm, gjør kameraet til en alvorlig konkurrent til separate videokameraer. I Full HD tar man opp med 24 bilder i sekundet, og nedjusterer man til vanlig HD-oppløsning, kan kameraet klare 30 bilder i sekundet. Videoene lagres i det effektive H.264-codec. Man kan til og med redigere i videoopptakene direkte i kameraet ved for eksempel å klippe i dem. Her kan man også trekke enkeltbilder ut av videoene og lagre dem som bilder. Det følger også et videoredigeringsprogram med kameraet, så man kan finpusse opptakene på pc-en.

Når det gjelder fotosiden, er det 14,2 megapiksler å gjøre godt med, og kameraet har hele 11 fokuspunkter. Det normale ISOområdet på 100-3200 kan utvides helt opp til ISO 12 800, slik at man kan få skarpe og gode bilder selv i svakt lys.

Kanskje du er interessert i...