Nikon D90

Nikon D90

Så kom verdens første digitale speilreflekskamera som også kan ta opp video. Og Nikon har i den grad åpnet opp godteposen. Allikevel krever den helt gode bildekvalitet fortsatt en del af fotografen

14. november 2008

Live view er i ferd med å snu opp ned på tradisjonell speilrefleksfotografering, og ennå har vi sikkert bare sett toppen av isfjellet på utviklingen. Et av de store skrittene i den retningen er at det nå er blitt mulig å gi speilreflekskameraer den videofunksjonen som tidligere var forbeholdt kompaktkameraer, og verdens første speilreflekskamera med video ble altså Nikon D90. Og funksjonen er lett å bruke. Et trykk på Lv-knappen bak på kameraet aktiverer live viewfunksjonen. Det kobler vekk den normale speilreflekssøkeren, så motivet sees på kameraets lcdskjerm.

For å ta opp video trykker man på OK-knappen, og kameraet tar opp helt til det trykkes igjen. Tar man et stillbilde med kameraets vanlige utløser, avbrytes videoopptaket med en gang, og blir ikke gjenopptatt. Video tas opp med 24 bilder i sekundet og kan stilles mellom oppløsninger på henholdsvis 1280 x 720 piksler, som er i 16:9- format, og 640 x 424 samt 320 x 216 piksler der begge tilsvarer sideforhold 3:2. Lyden tas opp i mono med en innebygd mikrofon i huset. D90 har ingen inngang til løs mikrofon.

Bildekvaliteten på videoen er flott. Man ser klart at Nikons objektiver er av bedre kvalitet enn det som finnes i de fleste videokameraer. Med kraftig vidvinkel kan man til og med få med langt mer i opptaket uten fortegning, enn det er mulig med et tradisjonelt videokamera. Lyden avspilles også i mono, men er utmerket.

Det svakeste punktet er den automatiske hvitbalansen, som ikke virker med videofunksjonen, og at man ikke kan justere autofokus under videoopptak. Spesielt er den manglende autofokusen et problem, fordi bildekvaliteten er så høy. Små bildefeil og uskarpheter blir ekstra tydelige her, idet mange videomotiver beveger på seg.

En annen ting er at kameraet raskt blir svært varmt ved videoopptak og bare kan filme i høyeste oppløsning i fem minutter, før det bør kjøles ned. I lavere oppløsning kan det klare opptil 20 minutter før avkjøling. Man kan spørre seg selv om man overhodet har bruk for videofunksjon i et speilreflekskamera. Faktum er at denne ekstra funksjonen ikke har gjort kameraet dyrere. Det er bare den veien utviklingen går, og produsentene henger med.

Man kan spørge sig selv, om man overhovedet har brug for videofunktion i et spejlreflekskamera. Faktum er, at denne ekstra funktion ikke har gjort kameraet dyrere. Det er blot den vej, udviklingen går, og producenterne følger med. Et sted, hvor videofunktionen faktisk er ret smart, er ved bryllupper, hvor man nu både kan tage billeder og optage video i høj kvalitet. Vi ser video som et stort og markant fremskridt for spejlrefleks.

Et sted hvor videofunksjonen faktisk er ganske smart, er i bryllup, der man nå både kan ta bilder og ta opp video i høy kvalitet. Vi ser video som et stort og tydelig fremskritt for speilrefleks.

Nikons beste live view D300 var Nikons første kamera med live view, men på Nikon D90 fungerer det bedre. Nå aktiveres funksjonen med sin egen knapp, og bildet hakker mindre med 25 bilder i sekundet i stedet for forgjengerens bare 15.

Les resten af artiklen i DIGITAL FOTO nr. 17/2008

Kanskje du er interessert i...