Ny versjon av Lightroom på vei

Det er allerede nå mulig å prøve den kommende versjon 2.0 av Lightroom. Adobe har nemlig frigitt en beta som byr på flere tiltrengte forbedringer.

2. juni 2008

Den største nyheten er at man nå kan justere f.eks. lys og farger i utvalgte områder ved å male med en pensel.

Det helt spesielle ved disse nye lokale justeringene er at endringene ikke er destruktive på piksel nivå som i Photoshop, men i stedet påføres i et slags lag som man senere kan fin justere. Det er altså nå mulig å bruke de velkjente teknikkene som Dodge og Burn direkte i Lightroom, men man kan også endre lokalt på f.eks. fargemetningen, lysbalansen eller klar-heten med funksjonen Clarity.

Det er også kommet et par høyst velkomne forbedringer i organiseringsdelen. Det nye filterpanelet gjør det f.eks. langt lettere å søke og sortere i bildesamlingen, da man lett kan innsnevre valgene sine, alt etter kamerainnstillingene.

Bedre skarphet

Adobe har også lyttet til et stort ønske fra fotografene om en bedre skarphet når man skriver ut og eksporterer bilder. Skarpheten er bygd opp slik at den deles inn i pre- og output-sharpening og tar høyde for om bildene skal brukes til skjerm eller utskrift. Det er til stor hjelp å slippe å måtte en tur innom Photoshop med bildene sine for å få optimal skarphet.

Integrering med Photoshop CS3

Lightroom 2.0 får også bedre integrering med Photoshop CS3, da man kan velge bilder og be om å få dem samlet til et panorama eller kombinere flere eksponeringer med HDR i Photoshop. Det er også mulig å åpne bildene som Smart Objects i Photoshop.

Nå kan man også bruke Lightroom fordelt over flere skjermer. Adobe har ikke opplyst om når Lightroom 2.0 kommer ut.

Hent betaversjonen her: Lightroom 2.0 betaversion

Photoshop Express

Adobe har også lansert sitt svar på et gratis program til bildebehandling og presentasjon av bildene på nettet. Med Photoshop Express er alt du trenger en internettforbindelse for å kunne legge ut bildene dine på Adobes galleri samt justere f. eks. lys, farger og skarphet på bildene dine ved hjelp av internettleseren din.

Du kan oppdatere fotogalleriet med nye bilder direkte på feriestedet og utføre enkel bildebehandling med det samme. Alle bildene kan samles i et album og nytes som en fremvisning .

Gratis Photoshop Express

Kanskje du er interessert i...