digitalkamera
Ricoh GX200© shutterstock

Ricoh GX200

Dette nye kameraet byr på supervidvinkel, innebygd elektronisk vater samt kjappe bilder i Ricoh GX200 tilbyr også full manuell kontroll og har en kraftig blits. Det leverer flotte farger, men bildestøy sees allerede fra ISO 200.

23. oktober 2008

Ricoh ønsker å utvikle kompaktkameraer til krevende fotoentusiaster som først og fremst tar reportasjebilder. Nå er produsenten klar med et kompakt kamera med supervid vinkelzoom. GX200 heter kameraet, og det dekker et område som tilsvarer 24-72 mm. Kameraet har en lyssterk maksimal blender på F2.5, som helt sikkert også vil begeistre portrettfotografer.

GX200 avløser forgjengeren GX100, som etterhvert har vært på markedet i halvannet år. Det nye GX200 har blant annet fått en høyere oppløsning på 12,1 megapiksler i stedet for 10,0 megapiksler i forgjengeren.

Skjermen er blitt en del større, med høyere oppløsning, og bildeprosessoren er ny. På mange måter er Ricoh GX200 et flott skritt fremover, der særlig spesifikasjonene lover godt.

Elektronisk vater

Som noe helt spesielt har GX200 et innebygd elektronisk vater. Her kan man raskt sikre seg at f. eks. landskapsbilder får en rett horisont. Vateret fungerer glimrende, men siden objektivet fortegner litt, må man samtidig leve med at bygninger på bilder i høydeformat ikke blir helt loddrette.

Kameraet har to FN-knapper, som kan aktiveres som snarveisknapper. Her kan man f.eks. skifte raskt mellom raw og jpeg samt mellom farge- og svarthvitt- bilder. Ricoh skal ha ros for det ut videde bufferminnet, som sørger for at man kan ta fem bilder kontinuerlig i raw-format.

Man kan også eventuelt kjøpe en elektronisk søker til kameraet. Denne koster drøye 500 kroner og plasseres enkelt og greit i blitsskoen. Søkerbildet er likevel alt for uskarpt til at vi vil anbefale denne løsningen. Et annet alternativ kan være å kjøpe en vidvinkelforsats til rundt 1100 kroner, og da får man 19 mm vidvinkel.

To positive ting som må nevnes er lcd-skjermen og den gode, velfungerende innebygde blitsen. Skjermen er på 2,7 tommer og har en oppløsning på 460 000 piksler. Den står flott, og bildedetaljene kan sees fra en vinkel på 160 grader.

Les hele artiklen i DIGITAL FOTO nr. 16/2008

Kanskje du er interessert i...