Samsung NX10

Samsung dropper speilet i speilrefleks

2010 ble kun noen få dager gammelt før et helt nytt kamerasystem så dagens lys. Samsung har nemlig gått i fotsporene på Micro Four Thirds og har laget et speilreflekskamera uten speil.

5. februar 2010

Men der Micro Four Thirds bruker en bildebrikke på 18,0 x 13,5 mm, bruker Samsungs nye NX-system en APS-C-brikke på 23,5 x 15,7 mm. Den er altså like stor som i de fleste andre speilreflekser og burde dermed være bedre til å håndtere støy og vanskelige lysforhold.Siden det ikke er noe speil, kan kameraene gjøres mer kompakte og objektivene sitter nærmere bildebrikken. NX-serien bruker en helt ny bajonett, men via en adapter kan eldre Samsung-objektiver brukes, samt optikk fra Pentax. Her virker autofokus imidlertid ikke.

Første modell i den nye serien er NX10 med 14,6 megapiksler, som koster 4999 kroner med et objektiv på 18-55 mm. Da speilet er fjernet, bruker man i stedet live view og lcd-skjermen på 3,0 tommer til komposisjon.

Skjermen bruker AMOLED-teknologi, noe som skal gi bedre synsvinkler, raskere reaksjon og lavere strømforbruk enn på tradisjonelle lcd-skjermer. Kameraet har også en elektronisk søker, og en sensor som automatisk slår av hele lcd-skjermen hvis man setter kameraet til øyet.

Uten speil kan kameraet bruke den raske fasedeteksjonen til autofokus som man ellers kjenner fra speilrefleks, men kun kontrastdeteksjon, som tradisjonelt er en god del langsommere. Men den helt nye bildeprosessoren DRIMe II Pro bør sette fart på både hastighet og presisjon.

Video i HD er også en mulighet med NX10, som bruker det effektive H.264-codecet, som gir høy kvalitet og relativt små filer.

Kanskje du er interessert i...