Samsung WB1000

Superskjermen er tilbake

Her er et kompaktkamera med en krystallklar nyhet på baksiden. Samsung WB1000 har nemlig en stor skjerm på 3,0 tommer av den knivskarpe OLED-typen.

16. april 2009

Forskjellen på lcd og OLED er at lcdskjermens piksler belyses konstant bakfra, og det slippes lys av vari erende styrke og farge igjennom de enkelte pikslene. Svart er derfor ikke helt svart, da noe lys alltid vil slippe igjennom.

OLEDskjermen produserer derimot lyset i hver enkelt piksel i henholdsvis blå, rød og grønn. Det skulle gi flere fordeler. Kontrasten er svært høy, og fargene er klare, noe som gjør det langt lettere å se hva som skjer på skjermen, selv i skarpt sollys. Skjermer av denne typen bruker også mindre strøm og er tynnere enn lcd, hvilket gir mer plass til annen teknologi i kameraet.

Første gang verden så OLED på et kamera, var på Kodak EasyShare LS633, som ble lansert i 2003. Den gang led OLED-teknologien dessverre av at de blå pikslene døde ganske raskt. Det er det blitt orden på nå, og med OLED-skjermens mange fordeler varer det nok ikke lenge før langt flere kameraer er utstyrt med denne teknologien. Synsvinkelen er for øvrig helt uten begrensning.

Kanskje du er interessert i...