Om leseren – Merete Byre-Haakensen
Jeg er … født og oppvokst i Lom ved foten av Jotunheimen nasjonalpark med det 2000 meter høye fjellmassivet Lomseggen like ved. Jeg har alltid vært fascinert av fjellet og ofte fotografert det. Da mannen min og jeg skulle finne en tomt å bygge på, var kravet mitt at den skulle ha utsikt til Lomseggen.
Datteren min … foreslo i 2019 at jeg skulle ha en egen Instagram-konto kun om fjellet siden jeg uansett tok så mange bilder av det. Det ble til Lomseggen2686 – 2686 er postnummeret. I 2021 laget jeg en kalender som solgte i hele 200 eksemplarer.
I begynnelsen … brukte jeg mobiltelefonen min, en Huawei Mate Pro 20 som tar gode bilder, men for to år siden kjøpte jeg et Fujifilm X-T3. Mange av bildene er tatt fra verandaen vår, og det gjør at jeg kan være til stede på de riktige tidspunktene når det for eksempel er spennende skyformasjoner eller bra lys. Jeg planlegger noen av bildene ut fra værmeldingen, og jeg har forskjellige faste utsiktspunkter der jeg vet at det blir bra. Det er fascinerende hvor mange forskjellige bilder det samme motivet kan gi.
Til vanlig … er jeg fastlege, og fotograferingen er en god og nødvendig avkobling fra en krevende jobb.

Fra utsiktspunktet ved Tronoddbrua blir fjellet rammet inn av stein i vannkanten og bjørketrær. Der er det ofte flotte solnedganger.
© Merete Byre-HaakensenBak teknikken: Stjernespor
1. Ingen nordlys
Egentlig ville jeg fotografere nordlyset, men det kom aldri. Det var skyfritt og stjerneklart, og det var ikke mye vind. Derfor bestemte jeg meg for å fotografere Lomseggen flankert av noen flotte stjernespor.
2. Mot vest
Jeg satte Fujifilm X-T3 på stativ og brukte et 18–35 mm for å få med hele fjellområdet og himmelen. Jeg fotograferte mot Lomseggen i vest. Det gir rette stjernespor. Vil du ha runde stjernespor, må du fotografere mot nord. Jeg brukte manuelt fokus og fokuserte på fjellet.
3. Lang lukkertid
Du trenger lang lukkertid for å fange stjernespor. Stjernespor er nemlig egentlig jorden som roterer i forhold til stjernene, så du trenger litt tid for å se hvordan de beveger seg. Her har jeg brukt en lukkertid på 24 minutter.
4. Bort med hus
I Photoshop har jeg fjernet noen hus på venstre side som jeg synes fjernet fokus fra stjernesporene. I tillegg har jeg bare brukt Photoshops Auto-funksjon, som har lysnet den ene fjellsiden litt, noe som kledde bildet.

Her ser vi Meretes resultat. Lomseggen med stjernespor i bakgrunnen.
© Merete Byre-HaakensenEr ditt prosjekt det neste?
Alle kan delta, og vi kan friste med en spennende premie som vi avslører senere. Send inn bilde(r) og noen linjer til [email protected].