Dick Yings råeste panorama.

Dick Yings panorama består av hele 280 enkeltbilder. Her er bildet kraftig beskåret. Se hele Dicks panorama lenger ned i artikkelen. 

© Dick Ying

Leserprosjekt nr. 1 2022: Nordens råeste panoramaer

Leserne våre deler ofte kreative eller flotte fotoprosjekter med redaksjonen. Disse vil vi gjerne vise frem, for hva er vel mer inspirerende og lærerikt enn bilder som andre fotoentusiaster har lagt ned krefter og energi i?

Om leseren – Dick Ying

Jeg er … filmfotograf og steadycamoperatør og har vært det stort sett hele livet. Da jeg var ti år, begynte jeg å fotografere med sort/hvitt-film, og senere lærte jeg meg å fremkalle i mørkerom.

Jeg lager … såkalte gigapans og 360-graders bilder. Gigapans er panoramaer tatt med tele som vanligvis består av mellom 100 og 5000 bilder. Mitt største panorama består av 1200 bilder og er på 55 GB. Jeg bruker et Nikon D850, et objektiv på enten 28–300 eller 150–600 mm og to pan/tilt-hoder.

Jeg begynte … fordi jeg fikk mer tid under koronapandemien. En dag satt jeg og leste om NASAs bilder fra Mars. Om hvordan høyoppløselige bilder ble sendt tilbake til jorda, der de ble satt sammen til et digert panoramabilde. Jeg begynte å undersøke hvordan de gjorde det, og fikk selv tak i en skinne som jeg festet et kamera på. På den måten lærte jeg prinsippet om panoramabilder før jeg kombinerte alt. Totalt har jeg nok brukt to år på å lære teknikken.

Jeg gjør det … mest for min egen del og for å utfordre meg selv. Jeg har noen kunder, men dette er ikke noe du kan leve av. Drivkraften min er å gjøre noe som ingen andre klarer. 

Dick Yings panorama.

Dick Ying fotograferte den flott opplyste bydelen Lindholmen i Göteborg en kveld i fem kuldegrader. Det ferdige bildet er på 11,2 GB.

© Dick Ying

Bak teknikken: panoramabilder som proffene

1. Uten forvrengning

For å unngå perspektivforvrengninger må kameraet rotere rundt nodalpunktet når du fester det på stativhodet. Det er punktet der lyset samles i objektivet – vanligvis cirka to centimeter bak den ytterste linsen.

2. Kontroll på brennvidde

Jeg finner frem til brennvidden og taster den inn i datamaskinen som er koblet til panoramahodet. Så justerer jeg topp og bunn på bildevinkelen slik at datamaskinen kan kalkulere panoramalengden basert på formatet.

3. Antall bilder

Jeg justerer bildet øverst til venstre og nederst til høyre for å definere rektangelet i panoramabildet, og så – med en overlapping på cirka 30 prosent – forteller datamaskinen hvor mange bilder jeg må ta samt hvor og når de må tas.

4. Tid til innstillinger

Nå velger jeg lukkertid, ISO-verdi, blender og hvitbalanse på kameraet. Jeg bruker manuelt program. Når jeg vet hva lukkertiden er, kan jeg også justere hvor lang tid det skal gå før panoramahodet flytter seg videre til neste bilde.

5. Sammensetting

Til å sette sammen bildene mine etterpå bruker jeg programmet Gigapan, som er spesialutviklet for store panoramabilder. Det tar cirka en time å rendre 1500 bilder.

Dick Yings andre panorama.

Bildene er tatt på 300 mm, 1/60 sekund, F7.1 og ISO 5000. Endelig oppløsning er på 456 megapiksler.

© Dick Ying

Er ditt prosjekt det neste?

Alle kan delta, og vi kan friste med en spennende premie som vi avslører senere. Send inn bilde(r) og noen linjer til [email protected]

Kanskje du er interessert i...