Lars Roeds bilde fra mudderflatene.

Lars viser  vadehavsbildene sine på galleri. Projektet hjalp Lars med å overvinne stress.

© Lars Roed

Leserprosjekt nr. 2 2022: Helbredende bilder fra mudderflatene

Leserne våre deler ofte kreative eller flotte fotoprosjekter med redaksjonen. Disse vil vi gjerne vise frem, for hva er vel mer inspirerende og lærerikt enn bilder som andre fotoentusiaster har lagt ned krefter og energi i?

Om leseren – Lars Roed

Jeg er … UX-designer i en større nettbutikk som har kontor i Kolding i Danmark. Samtidig har jeg «Galleri Vadehavet» i Ribe, der jeg selger bildene mine.

Jeg har alltid … fotografert, men det tok av for alvor etter at stresset tok overhånd for tre–fire år siden. Da brukte jeg kameraet og Vadehavet til å komme meg ovenpå igjen. De store viddene med høyt under himmelen, den uendelige utsikten og fokuset på bare én ting, nemlig bildene, hadde en helbredende effekt på meg.

Jeg bruker … mye av hverdagen til å tenke på bilder og nye motiver. Når jeg går rundt ute ved Vadehavet eller langs mudderflatene og ser motiver som kunne være spennende hvis lyset var bedre, noterer jeg meg stedet og skriver litt om det på telefonen. Jeg planlegger turene mine etter når det er flo og fjære, når solen går opp og ned, hvordan skydekket er og så videre. Jeg fotograferer med Canon EOS R5 og R og gjerne med RF 15–35 mm F2.8 eller RF 70–200 mm F4.0.

Jeg holder på med … å ferdigstille boken «Vadehavsbilder», som kommer ut i april. Jeg drømmer også om å ta flere nattbilder, gjerne med nordlys, eller et bilde av en rev, en rovfugl eller et rådyr der ute på havbunnen.

Lars Roeds bilde fra mudderflatene.

Lars finner alle motivene sine ved Vadehavet og langs mudderflatene. Han liker å lete etter små landskap – som disse faskinene.

© Lars Roed

Bag teknikken: Futt i farger og dybde

Høylys og skygger

Når jeg har utført grunnredigeringen min i Lightroom, åpner jeg Photoshop for å gå i dybden på høylys og skyggeområder. Jeg benytter meg av teknikken «dodge and burn», der du lysner og mørkner områder i bildet.

Et diffust lys

Først oppretter jeg to lag – det ene er til høylys, det andre til skyggeområder. Jeg setter blandemodusen på begge lagene til «Soft Light» eller «Overlay». Effekten blir som å belyse bildet med et diffust spotlys.

Mal frem effekt

Nå maler jeg direkte på laget med Brush-verktøyet og Opacity satt til mellom 5 og 30 prosent. Jeg maler med rent hvitt eller rent sort for å fremheve lyse eller mørke områder. Blir det for voldsomt, justerer jeg på Opacity.

Masker etter tone

Jeg jobber også med en teknikk kalt «luminosity masking». Med den kan jeg utføre målrettede justeringer på bestemte områder i bildet. Maskene kan treffe f.eks. lyse eller oransje toner uten å påvirke andre deler.

Fremhev lys

Jeg kan f.eks. jobbe med å fremheve lyse områder i gresset. Dette er også en veldig god teknikk når du arbeider med flere eksponeringer som skal settes sammen.

Lars Roeds bilde fra mudderflatene.

Bildet av pumpehuset ved Vadehavet nasjonalpark er kåret til det beste danske bidraget til Foto-VM 2022. Det består av to bilder, og bildebehandlingen tok nærmere 15 timer.

© Lars Roed

Er ditt prosjekt det neste?

Alle kan delta, og vi kan friste med en spennende premie som vi avslører senere. Send inn bilde(r) og noen linjer til [email protected]

Kanskje du er interessert i...