Olli Aaltos bilde av en basketbane omgitt av trær.

Olli Aalto fotograferer med en DJI Mavic Air 2 og setter sammen bildene i Photoshop.

© Olli Aalto

Leserprosjekt nr. 3 2022: Illusjoner på høyt nivå

Leserne våre deler ofte kreative eller flotte fotoprosjekter med redaksjonen. Disse vil vi gjerne vise frem, for hva er vel mer inspirerende og lærerikt enn bilder som andre fotoentusiaster har lagt ned krefter og energi i?

Om leseren – Olli Aalto

Jeg begynte … med å fotografere i begynnelsen av 2000 med et kompaktkamera fra Canon, og i 2005 kjøpte jeg min første speilrefleks. Favorittmotivene mine er landskap og urbane miljøer. Til vanlig jobber jeg som jeg hovmester.

Min første drone … kjøpte jeg i 2019. Jeg selger bildene mine gjennom et byrå og tenker det kunne være artig å legge til dronebilder i utvalget mitt.

Ideen … til disse bildene fikk jeg da jeg så et fotoprosjekt med bilder av forskjellige ting plassert i en skog. Bildene er satt sammen av to forskjellige bilder – ett av skogen og ett av idrettsbanen.

Jeg fotograferer … alltid i råformat og tar gjerne tre eksponeringer av samme motiv. Det kan være vanskelig å sjekke kvalitet på telefonskjermen. Noen ganger smelter jeg sammen bildene til et HDR-bilde for å få større dynamisk omfang, for eksempel av en solnedgang. Jeg utfører den primære bildebehandlingen i Lightroom og setter sammen bildene i Photoshop.

Jeg har så smått … begynt å lage hyperlapsevideoer. Jeg drømmer også om å lage lysmaling med dronen, men foreløpig har jeg ikke funnet det helt perfekte stedet.

Olli Aaltos bilde av en tennisbane omgitt av trær.

Denne skogen er en del av 25 km2 store Torronsuo National Park.

© Olli Aalto

Om teknikken: Sammensmelting

1. Lager et HDR

Først lager jeg et HDR-bilde av tre forskjellige eksponeringer av skogen. Jeg markerer de tre bildene i bilderekken nederst i Lightroom og høyreklikker. Jeg velger Photo Merge og HDR … Til slutt klikker jeg på Merge.

2. Tar grunnlaget

Jeg foretar de grunnleggende justeringene i Lightroom og går for det samme uttrykket i begge bildene. Jeg øker bl.a. Contrast og Shadows. Jeg forsterker også Clarity. Jeg beskjærer idrettsbanen og roterer begge bildene.

3. Tilfører vignett

I panelet Detail øker jeg skarpheten og reduserer støyen. Jeg fjerner kromatisk aberrasjon, og i panelet Effects under Post-Crop Vignetting legger jeg på litt vignettering, men myker den samtidig opp ved å øke verdien under Feather.

4. Kombinerer bilder

Jeg åpner begge bildene i Photoshop, og der dras idrettsbanen over i skogen som et nytt lag. Med viskelæret justerer jeg kantene på banen og sørger for at noen av trærne stikker inn over banen slik at det ser realistisk ut.

5. Fjerner flekker

Jeg sammenkopierer lagene, og helt til slutt bruker jeg Spot Healing Brush til å fjerne irriterende flekker og andre forstyrrende elementer på idrettsbanen.

Olli Aaltos bilde av en ishockeybane omgitt av trær.

Nesten alle idrettsbaner og omgivelser er fotografert ved Helsinki.

© Olli Aalto

Er ditt prosjekt det neste?

Alle kan delta, og vi kan friste med en spennende premie som vi avslører senere. Send inn bilde(r) og noen linjer til [email protected]

Kanskje du er interessert i...