Lysmaling i mørket skapt av Keijo Penttinen.

 Ved hjelp av lang lukkertid er det mulig å male med lys i mørket. 

© Keijo Penttinen

Nominert til årets leserprosjekt 2022: Mesterlige malerier i mørket

Keijo Penttinen lager kunst med lange lukkertider og kunstig lys. Resultatet er flotte mesterverk som inspirerer.

Keijo Penttinen kommer fra midt i Finland og er 60 år gammel. Han har fotografert profesjonelt siden 1995, men i de fleste årene var naturen Keijos favorittmotiv, inntil han ble oppmerksom på lysmaling og helt oppslukt av denne fotosjangeren.

Bilde av fotograf Keijo Penttinen.

Keijo Penttinen elsker å eksperimentere med utstyr og ulike oppsett. Alt dette begynte i 2018, da han så flere bilder på Internett som viste eksperimentene til andre fotografer med lysmaling og lange lukkertider.

© Keijo Penttinen

Når Keijo skaper bildene sine med lysmaling, bruker han flere forskjellige lys og lamper samt brennende stålull, som kaster flotte gnister når du snurrer det raskt rundt i luften i en beholder med hull.

Keijos bilder er tatt på én fotorunde og er ikke en kombinasjon av flere elementer i Photoshop. 

Det er de svært lange lukkertidene som gjør det mulig å lage store figurer med lysmaling mens modellen står helt stille.

I prinsippet kan alt som lyser, bli brukt til lysmaling. Keijo bruker bl.a. lyssverd, som fås kjøpt på nettet i alle mulige farger. 

Utvalget er stort på nettet, og det finnes en drøss av lys som er spesiallaget til nettopp lysmaling.

Det handler om å peile seg inn på den beste lukkertiden. Når Keijo skaper store figurer, kan lukkertiden fort snike seg helt opp på 1,5 minutter, men ofte er det nok med en kortere lukkertid på 20–30 sekunder.

Keijo Penttinen.

For å lage denne figuren bruker Keijo en lukkertid på 54 sekunder. Med hjelp fra en venn blir figuren malt med to lyssverd, og den ferdige figuren er totalt ti meter bred og tre meter høy.

© Keijo Penttinen
Keijo Penttinen stålull og lang lukkertid.

Her brenner stålullet i måneskinnet på en snødekket sanddyne. Den beste lukkertiden når du fotograferer stålull er omtrent 30 sekunder hvis avtegningene skal være helt skarpe.

© Keijo Penttinen

ER PROSJEKTET DITT DET NESTE?

Alle kan delta, og vi kan friste med en spennende premie som vi avslører senere. 

Send inn bilde(r) og noen linjer til oss og skriv «Årets Leserprosjekt 2023» i emnefeltet.

Kanskje du er interessert i...