Orrfugl i Norge

Floris Smeets fotograferer ofte orrfuglene helt nede fra bakken, og her bruker han enten en flat hånd eller ryggsekken sin til å stabilisere objektivet så bildet blir skarpt.

© Floris Smeets

Nytt blad: Stort intervju med en av Nordens beste dyre- og naturfotografer

I Digital FOTO 7/2021 kan du lese om den nederlandske fotografen Floris Smeets, som falt pladask for den norske naturen. Se Smeets fantastiske natur- og dyrebilder og les om hva som gjør Norge til et fotoparadis for ham. I tillegg kan du også lese om hvordan du tar bedre bilder av solnedganger og forsterker fargene i bildene dine.

22. april 2021 av Redaktionen

I Digital FOTO 7/2021 kan du lese om nederlandske Floris Smeets, som kom til Norge i forbindelse med utdannelsen sin. Smeets forelsket seg øyeblikkelig i landet vårt og den ville naturen, og han valgte fort å slå seg ned her.

Han tilbringer gjerne mange timer om dagen liggende på magen, og i fire år har han prøvd å ta et bilde av det samme flyktige rovdyret. 

Det er lett å få inntrykk av at alle profesjonelle naturfotografer reiser utrolig mye, men for Smeets byr Norge på alt han trenger. 

Faktisk lever noen av hans foretrukne motivene hans, de karakteristiske orrfuglene og tiurene, bare noen få minutter fra hjemmet hans i grenda Deset i Åmot kommune i Innlandet. 

Orrfugl i Norge

De to kamphanene er fotografert med en lukkertid på 1/1600 sekund og fokustracking. 

© Floris Smeets

10 fargerike tips for mer levende bider

De fleste fotografer har vært i en situasjon der motivet er bertagende og fargene intense og dype – men hvor kameraet gjengir nyansene helt feil.

Men hvis du deler opp fotograferingen i tre etapper og følger noen enkle tips for hver, unngår du triste bilder uten nyanser. 

Vi viser deg hvordan du kan gjøre bildene dine mer spennende ved å forsterke fargene. Du kan blant annet lære om Saturation, Bildestil og HDR, og du kan også lese om en rekke tips som gjør bildene dine mer fargerike i bildebehandlingen. 

Fargerike hus ved Ganges

Ved å justere Saturation i kameraet ditt kan du forsterke og dempe hvor fyldige fargene i bildene dine skal være.

© Shutterstock

Få orden på bildene av solnedgangen

Vi ser også på en rekke solnedgangbilder som dere lesere har sendt inn. Her gir vi gode råd om hva som kan optimeres og gjøres annerledes – og hva som fungerer.

Vi viser hva som går galt i de enkelte bildene, og hvordan du styrer unna feilene og får stemningsfulle og spennende bilder av dagens siste lys.

Solnedgang over havet

Her i redaksjonen blir vi tilsendt veldig mange bilder av solnedgangen – faktisk er det sannsynligvis det motivet som er aller mest populært blant dere lesere. Vi ser nærmere på noen av bildene og kommer med gode råd.

© Shutterstock

Du får også dette i Digital FOTO nummer 7/2021

  • Nyheter: Les alt om Canon EOS M50 Mark II og DJIs nye drone FPV.
  • Gjør det selv-fotografen: Vi forklarer deg alt om hvordan du kan ta multieksponeringer med ekstern blits.
  • Leserbilder: Vi kårer de beste bildene som leserne har sendt inn.
  • Kurs: Vi viser deg blant annet hvordan du kan skape en kraftfull solnedgang i Photoshop.
  • Anmeldelser: Vi anmelder den helt nye smarttelefonen Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, og vi anmelder også det spennende vidvinkelobjektivet fra Laowa – Laowa FF II 14mm F4.0 C&D-Dreamer.

Kanskje du er interessert i...